/
  • 16-daagse groepsreis "Verrassend Kenia" met NL reisbegeleiding

  • Dag 1 Amsterdam / Brussel – Nairobi  
   Afhankelijk van uw vlucht arriveert u in de loop van de dag in Kenia. Na aankomst op het internationale vliegveld van Nairobi zijn er diverse mogelijkheden om geld te pinnen. Lokale valuta vanuit Nederland meenemen is dus niet perse noodzakelijk. Nadat u geld heeft opgenomen ontmoet u een lokale collega van AV Tours en volgt een korte transfer naar het Jacaranda Hotel in Nairobi. Nadat u bent ingecheckt worden uw koffers naar de kamer gebracht en is het tijd voor een heerlijk welkomstdrankje en de kennismaking met de groep en de Nederlandse reisbegeleider. Tijdens de safaribriefing zullen de gids en de reisbegeleider uitleg geven over het programma en verloop van de safari. Daarna volgt de eerste overnachting in het Jacaranda Hotel. 

   Dag 2 Nairobi - Samburu Game Reserve 
   Nadat u nader kennis heeft gemaakt met de groep is het tijd om uw gids voor de komende reis te ontmoeten en te vertrekken in de richting van het droge noorden namelijk het Samburu Reservaat. Onderweg maakt u een korte stop bij de evenaar bij Nanyuki en merkt u al dat de temperatuur gaat stijgen. Eenmaal aangekomen bij Samburu maakt u kennis met het leefgebied van de Samburu stam. Net als de Masai is de Samburu van oorsprong een nomadenstam van veehouders. Naast de vele koeien houden zij ook schapen, geiten en kamelen. Rond lunchtijd komt u aan in de Samburu Sopa lodge, waar u twee nachten verblijft in de sfeervolle in Afrikaanse stijl ingerichte cottages, met eigen badkamer en veranda. Na de lunch heeft u tijd om te genieten van deze fijne locatie of te relaxen bij het zwembad. Om vier uur ’s middags gaat u op gamedrive in dit, qua natuurschoon, een van de mooiste safari parken van Kenia. In het begin van de avond komt u weer terug bij de lodge voor het diner en overnachting. Samburu Sopa Lodge. 

   Dag 3 Samburu – Buffalo Springs Reserve 
   Vandaag vroeg op pad (06.00u) en na een kop koffie/thee gaat u uw geluk beproeven tijdens de ochtend gamedrive. Lange gamedrives zijn in dit park niet gebruikelijk, daar ook het wild in de schaduw kruipt op het heetst van de dag. Tijdens de ochtenden ziet u grote groepen olifanten naar de rivier trekken voor voedsel en hun dagelijkse bad ritueel. Een prachtig gezicht en vooral de kleinere olifanten genieten van het ‘badderen’. Het landschap is droog met veelal kleine rotsachtige heuvels die bedekt zijn met Acacia bomen en dorre stuiken. Dit is het leefgebied van bijzondere diersoorten die u alleen in dit noordelijk deel van Kenia zult tegenkomen. U treft de zeldzame Grevy-zebra, gerenuk, netgiraffe, spiesbok en de Somalische struisvogel aan, een reden waarom dit park absoluut een must is om te bezoeken vanwege de unieke flora en fauna. Beide reservaten zijn onderling met een brug verbonden waardoor het eventueel mogelijk is om tijdens een gamedrive het andere deel te bezoeken. Na de vroege ochtend gamedrive gaat u terug naar de lodge voor een heerlijk ontbijt. Wanneer de dieren wegkruipen in de schaduw, heeft u tijd voor verkoeling bij het zwembad tot de middag gamedrive die om vier uur zal plaats vinden. Door het zachtere licht is dit veelal het mooiste moment van de dag om prachtige foto’s te maken. Tegen zonsondergang keert u terug in de lodge voor het diner en uw overnachting in de Samburu Sopa Lodge.

   Dag 4 Samburu – Laikipia
   Na het ontbijt en check-out, verlaat u de Samburu en aansluitend gaat de mooie tocht naar Ol Pejeta waar u wederom kunt genieten van een mooie gamedrive met picknicklunches voor onderweg. Het park is geheel omheind en in particulier bezit, voornamelijk gericht op het behoud van de witte en zwarte neushoorn. Tijdens de gamedrive spot u wellicht ook de buffels, giraffes, luipaarden, leeuwen en ontelbare vogelsoorten. Tegen het einde van de middag/ begin van de avond komt u aan in de Rhino Watch Lodge met prachtige vergezichten op de Mount Kenya. De lodge is o mgeven door bossen van Euphorbia bomen en wordt omringd door een bijzondere inheemse tuin. U overnacht in sfeervolle tenten met inpandige badkamer. Diner en overnachting Rhino Watch Lodge 

   Dag 5 Laikipia- Ngare Ndare
   Na het ontbijt rijdt u naar Ngare Ndare, een inheems woud aan de voet van Mount Kenya. Hier kunt u even lekker uw benen strekken voor een mooie wandeling in dit bijzondere gebied. Tijdens deze zogenoemde Canopy walk loopt u over 40 meter hoge touwbruggen waarbij u een fantastisch uitzicht heeft over dit beboste gebied. Aan het einde van de wandeling komt u uit bij een 30 meter hoog platform waar u even kunt ontspannen en genieten van het uitzicht op de rivier. Vaak komen hier olifanten en buffels om wat te badderen en te drinken. Hier kunt u tevens genieten van de meegebrachte picknicklunches. Na deze bijzondere ervaring rijdt u weer rustig terug naar Rhino Watch lodge voor het diner en de overnachting.

   Dag 6 Laikipia – Baringo
   Vandaag de mooie tocht naar Lake Bogoria en Lake Baringo. Onderweg ervaart u de schoonheid van dit gebied door de mooie vergezichten over koffie- en theeplantages en maakt u kennis met de vele sisal plantages. Na aankomst bij Lake Bogoria in dit fascinerende gebied gaat u al gamedrivend langs de oevers van dit sodameer. Dit, vaak met duizenden flamingo’s gevulde meer, ligt in het vulkanische berggebied van de Grote Slenk, met hete bronnen, termieten heuvels in ‘schoorsteenvorm’ en natuurlijk de vele flamingo’s. In het park geniet u van een picknick lunch en de prachtige en unieke natuur. De graslanden rondom het meer zijn begroeid met acaciabomen, een ideale leefomgeving voor zebra’s, bavianen, diverse antiloopsoorten en hyena’s. In de loop van de middag gaat u door naar de eindbestemming voor deze dag, het droge woestijngebied bij Lake Baringo, dun bevolkt door de Pokot en Nandi stam. Tegen het einde van de middag arriveert u bij het meer, in de Tumbili Cliff lodge. Een prachtige lodge waar u van deze mooie omgeving kunt genieten. Nadat u bent geïnstalleerd kunt u van de overweldigende zonsondergang genieten (mits helder weer natuurlijk!). Met een beetje geluk spot u de Afrikaanse visarend die hier heer en meester is. Het diner en uw overnachting zijn in Tumbili Cliff lodge.  

   Dag 7 Lake Baringo 
   ’s Morgens wordt u gewekt met een kop koffie en kunt u genieten van een onvergetelijke zonsopgang en de serene rust. Na het ontbijt gaat u een boottocht maken op het kratermeer. Dit prachtige meer is sinds jaar en dag een voedselbron voor de stammen die rondom het meer leven. U speurt de oevers af naar de vele (water) vogels die in dit gebied leven, waarbij de Afrikaanse visarend niet mag ontbreken. Met een beetje geluk weet de “kapitein” een visarend te spotten en te lokken met een vers gevangen vis. Tijdens de boottocht maakt u een stop bij Giraffe Island voor een leuke wandeling. Tegen lunchtijd weer terug naar de lodge om heerlijk te genieten van een welverdiende maaltijd. ’s Middags kunt een bezoek te brengen aan een lokaal schooltje (onder voorbehoud *) en hun gemeenschap. Tijdens uw bezoek aan de lokale gemeenschap maakt u kennis met de lokale gebruiken en manier van overleven in dit ruige gebied. Diner en overnachting in de Tumbili Cliff lodge.

   Dag 8 Baringo – Nakuru 
   Vandaag vervolgt u uw weg richting Lake Nakuru Lodge waar u voor de lunch arriveert. Hierna is het tijd om het Lake Nakuru National Park in te gaan. Dit park is onder andere bekend vanwege de roze flamingo’s die, afhankelijk van de waterstand in het meer, langs de oevers te zien zijn. Naast de flamingo’s treft u ook veel pelikanen en andere vogelsoorten aan! Maar speur ook tussen de Acia bossen door naar impala’s, buffels, waterbokken en Rotschildgiraffen. Misschien spot u de zeldzame Colobus monkey (franje-aap). Tijdens een gamedrive rondom het meer spot u met een beetje geluk de witte en zwarte neushoorn, die hier een speciale bescherming krijgen. Buiten zebra’s en antilopen staat speuren naar de ‘Big Cats’, leeuwen en luipaarden, bovenaan uw lijst. Ter afsluiting brengt u een bezoek aan de Baboon Cliff met fraai uitzicht op het meer, waarna u aan het einde van de middag terug keert naar de Lake Nakuru Lodge. U overnacht in een keurig ingerichte kamer, mooi gelegen op de uitlopers van een heuvel, met uitzicht over het park, het meer en het wild rondom de lodge. Diner en overnachting in Lake Nakuru Lodge. 

   Dag 9 Lake Nakuru NP - Naivasha
   Vroeg op voor een mooie ochtendgamedrive (wildrit). De ochtenduren zijn vaak het beste wanneer u katachtigen wilt spotten. Na een prachtige wildrit door het park verlaat u al gamedrivend het park voor een korte rit naar Naivasha. Via Lake Elementaita, waar u een schitterend uitzicht over heeft, komt u voor de lunch aan bij de Kongoni Lodge, een comfortabele lodge met zwembad gelegen nabij het meer. Aan het einde van de middag, wanneer de zon iets is gezakt, gaat u per boot het enorme meer verkennen. Al varende ontdekt u hoe mooi dit meer is, met alle dieren die in en rondom het meer leven. Niet alleen nijlpaarden en watervogels staan op het programma, ook klein wild laat zich regelmatig zien aan de drassige oeverzijdes van het meer. Verder heeft u vanaf het meer een schitterend uitzicht over de ondergaande zon. Na uw boottocht keert u terug naar de Kongoni Lodge voor het diner en overnachting.  

   Dag 10 Naivasha - Hell’s Gate National Park 
   Na het ontbijt vertrekt u voor een actieve ochtend naar het Hell’s Gate National Park. Hier kunt u wandelen of fietsen over de vlaktes van dit mooie natuurgebied met fascinerende vergezichten. U begeeft zich tussen de zebra’s, antilopen en ander (ongevaarlijk) wild. De gids en safaribusje volgen op gepaste afstand. De echte fanatieke wandelaars kunnen aan het einde van de vallei, bij de Central Tower, onder begeleiding van een lokale ranger in de Njorowa kloof. U wandelt over een smal pad, tussen de stijloprijzende rotswanden naar de hete bronnen *goede schoenen meenemen. Rond lunchtijd brengt de gids u naar een zeer bijzondere locatie voor een heerlijke high tea/lunch in het Elsamere Conservation center. Dit is het voormalige huis van Joy Adamson, beroemd door het boek Elsa de Leeuwin en de film ‘Born free’. Haar huis ligt aan de oever van het meer, waar flinke groepen Colobus monkeys zich regelmatig laten zien. De reden waarom we voor deze mooie lunch locatie hebben gekozen is de ontzettend leuke manier waarop de lodge u mee terugneemt in de tijd. Terwijl u rustig over de krakende houten vloer door het museum rondloopt, maakt het vriendelijke personeel van de lodge de lunch/high tea voor u klaar. U waant zich terug in de tijd van het vroegere wildlife conservation en krijgt op een bijzondere wijze een indruk hoe men vroeger opkwam voor de Afrikaanse wilde dieren. Na de lunch keert u weer terug naar de lodge om te kunnen relaxen op uw terras. Wellicht bent u op tijd terug om een mooie foto te maken van de ondergaande zon! Diner en overnachting in de Kongoni Lodge.

   Dag 11 Naivasha - Masai Mara National Park
   Vandaag vroeg op! Na het ontbijt gaat u op weg voor de afwisselende rit naar Kenia’s bekendste reservaat, de onovertroffen Masai Mara, het land van de big five! Onderweg maakt u kennis met de veelzijdigheid van Kenia, prachtige plantages, mooie uitzichtpunten over het Great Rift Valley en stopt u voor de picknicklunch in het Masai handelsstadje Narok, waar de kleurige rode kleding voor prachtige beelden zullen zorgen. Denkt u er wel aan uw gids te vragen waar en wanneer u foto’s kunt maken, want dit nomadenvolk is hier niet altijd op gesteld. Het laatste stuk naar de Mara is een avontuur op zich, een hobbelige weg geeft aan dat u steeds dichterbij komt en al snel zult u de uitgestrekte vlaktes voor u zien. Eenmaal aangekomen in de Masai Mara waant u zich in een waar paradijs, een prachtig natuurgebied met veel, soms heel veel dieren! Al wildspeurend rijdt u langzaam richting uw verblijfslocatie, het gezellige Aruba Mara Talek camp, gelegen op een mooie locatie. Het tentenkamp heeft eenvoudige maar keurig ingerichte tenten met een eigen badkamer en typische safari stijl. Direct rondom het kamp is veelal voldoende wild te vinden, waar u zeker tijdens uw verblijf rekening mee dient te houden. Na de check in kunt u het terrein verkennen en genieten van de natuur en wellicht een korte gamedrive in de direct omgeving. Tegen de tijd dat de zon langzaam ondergaat keert u terug richting het kamp, om met een lekker drankje te genieten van de zonsondergang. Hierna volgt het diner en overnachting in de Afrikaanse bush in het Aruba Mara Talek Camp. 

   Dag 12 Masai Mara Game reserve
   Een volle dag wildspeuren staat op het programma! Een perfecte safari dag begint met een goed (vroeg) ontbijt waarna u op pad gaat samen met uw gids. U krijgt heerlijke picknick lunches mee, zodat u de gehele dag kunt genieten van al het moois dat de Masai Mara te bieden heeft. De gamedrives brengen u door de heuvels met uitgestrekte savannen en diepe, met water gevulde kloven. Het aanwezige water is een voornaamste reden waarom het wild hier zo graag verblijft. In de Masai Mara heeft u de beste kans op de ‘Big Five’ buffel-leeuw-luipaard-olifant en neushoorn. Bij goed speurwerk van uw gids heeft u een goede kans op het zien van de enorme kuddes van de “great migration”. Dit is de trek van duizenden gnoes en zebra’s die ieder jaar tussen de Serengeti in Tanzania en de Masai Mara in Kenia plaatsvindt. Met een beetje geluk staat u omringd door (honderd)duizenden gnoes, wat u natuurlijk de mooiste plaatjes en situaties gaat opleveren. Daarnaast trekken de grote kuddes tal van andere diersoorten aan zoals roofdieren. Naast de enorme kuddes zijn ook de overige diersoorten in overvloed te vinden en daarom blijft de Masai Mara een van de beste safari gebieden ter wereld! Aan het einde van de dag, wanneer de zon langzaam ondergaat is het tijd om terug te keren in het kamp en na te genieten van een dag vol avonturen. Diner en overnachting in het Aruba Mara Talek Camp

    * Een natuurwandeling maken met de Masai als gids is optioneel en eventueel ter plaatse nog te reserveren ( niet standaard inbegrepen.)

   Dag 13 Masai Mara - Loita Hills 
   Op deze laatste dag in de Masai Mara gaat u na het ontbijt met picknicklunches op pad om nog zoveel mogelijk tijd in dit uitgestrekte gebied door te brengen. Na de lunch gaat u het park uit en rijdt u richting Loita Hills. Deze prachtige plek wordt sinds de 19e eeuw bewoond door het echte Masai volk waar u deze dag nader kennis mee zal maken. U verblijft namelijk de komende twee nachten in het Olkorai Camp, waar de Masai van het nabij gelegen lokale dorp u zullen verwelkomen. U verblijft midden in de bush in een eenvoudige maar comfortabele safari tent met eigen buiten douche. Vanaf het kamp heeft u een subliem uitzicht over het Great Rift Valley Escarpment en lopen de wilde dieren gewoon in het kamp rond, iets waar u zeker van gaat genieten. Na een lange maar indrukwekkende dag kunt u zich opmaken voor de overnachting bij Olkoroi Camp.

   Dag 14 Loita Hills 
   Na het ontbijt gaat u een trekking maken onder de begeleiding van één van de Masai. Tijdens deze trekking kunt u dieren tegenkomen als giraffels, gnoes, zebra’s en vele verschillende soorten vogels. In de middag kunt u nog even ontspannen bij het kamp voordat u zich kunt opmaken voor een bezoek aan een Masai dorpje, u kunt hier zowel per fiets als te voet naar toe. Hier maakt u nader kennis met de lokale gebruiken en tradities van dit bijzondere volk. Diner en overnachting bij Olkoroi Camp.

   Dag 15 Loita Hills – Nairobi – Amsterdam/Brussel 
   Met een laatste ochtendgamedrive verlaat u langzaam dit gebied om op weg te gaan naar Nairobi. Onderweg stopt u ergens in overleg met de gids voor een picknicklunch en rijdt u richting het vliegveld waar het tijd is om afscheid te nemen van de gids. U verlaat Kenia met een koffer vol aan onvergetelijke ervaringen en nieuw gemaakte herinneringen.

   Dag 16 Aankomst Nederland

   >> Bekijk hier de accommodatiemogelijkheden