/
  • "Uganda groepsreis met Nederlandse begeleiding": Reisprogramma

  • Dag 1  Amsterdam/Brussel – Entebbe
   Afhankelijk van uw vlucht arriveert u in de loop van de avond in Uganda. Na aankomst in Entebbe volgen de douane formaliteiten, waarna de gids en Nederlandse reisleider u verwelkomen. Wij adviseren u om op de luchthaven geld te wisselen of te pinnen zodat u voldoende Uganda shillings heeft (volgende ochtend is in overleg ook mogelijk). Hierna volgt een transfer naar het nabij gelegen Papyrus Guest House. Nadat u bent geïnstalleerd volgt er een korte safaribriefing voor de volgende dag en kennismaking met de groep, waarna een overnachting in Papyrus Guest House. 

   Dag 2 Kampala – Ziwa Rhino Sanctuary
   Na een ontspannen eerste ontbijt is het tijd om nader kennis te maken en u klaar te maken voor het mooie avontuur. Vandaag staat er een afwisselende rit op het programma. Tijdens deze ca. 4 uur durende reis ziet u hoe divers, groen en mooi Uganda is. Onderweg kunt u genieten van het uitzicht, genieten van de enthousiast zwaaiende mensen langs de kant van de weg en genieten van de vele kleurrijke dorpjes die we passeren. We arriveren voor een late lunch nabij de bekende Ziwa Rhino Sanctuary. Deze opvang is bijzonder aangezien de witte neushoorn officieel is uitgestorven in Uganda, maar middels dit bijzondere project hoopt men in de nabije toekomst neushoorns te kunnen uitzetten. Na de lunch kunt u bij voldoende animo van de groep een wandeling maken door de sanctuary. Deze wandeling hebben we niet standaard opgenomen, omdat u er ook voor kunt kiezen om lekker ontspannen aan uw reis te gaan beginnen en bij de lodge te blijven. Diner en overnachting in de Amuka Safari Lodge.

   Dag 3 Murchisons Falls (ca 4 uur)
   Na het ontbijt rijdt u verder dwars door de groene binnenlanden van Uganda (ca 4 uur) en arriveert u tegen het einde van de ochtend bij de Murchisons Falls. Dit is een van Uganda’s meest wonderbaarlijke plekken. De voornaamste reden  van deze bijzondere plek is dat de Nijl hier door een zeer smalle kloof samengeperst wordt. Dit brengt niet alleen een fantastisch natuurspektakel met zich mee (wat u van zeer dichtbij kunt aanschouwen) maar levert ook een uniek natuurgebied op waar vele diersoorten voorkomen. Met name de vogelliefhebbers zullen het hier absoluut naar hun zin hebben. Bij aankomst in het park volgt er eerst een prachtige rit door het junglegebied ten zuiden van de Nijl. Hier treft u met een beetje geluk diverse apensoorten langs de kant van de weg, of in een enkel geval zelfs bosolifanten. Na het boeiende laatste stuk van uw ontdekkingstocht naar Murchison Falls komt u aan bij de veerpont die u op een unieke manier naar de overkant van de Nijl vervoert. De oversteek alleen al maakt het een bijzondere dag, vanaf de veerpont heeft u een prachtig zicht over de machtige Nijlrivier en de vele dieren die in/rondom de rivier leven. Eenmaal aan de overzijde aangekomen ziet u direct dat de vegetatie hier totaal anders is. De dichtbegroeide bossen van het zuiden gaan al snel over in de glooiende savannevlaktes. Afhankelijk van de tijd die over is volgt er een korte gamedrive richting Pakuba lodge, in het noordelijke deel van het park gelegen. Dit is een leuke en vooral gezellige lodge met prima kamers/huisjes uitkijkend over de vlaktes rondom de lodge. Nadat u bent ingecheckt en geïnstalleerd kunt u gaan genieten van een welverdiend drankje alvorens u gaat lunchen. De middag wordt  ter plaatse gepland en kan bestaan uit een rustige middag of een eerste serieuze gamedrive. Tijdens deze gamedrive gaat u op zoek naar het vele wild en wellicht met een beetje geluk spot u leeuwen, olifanten of andere bijzondere diersoorten! Het diner en uw overnachting vinden plaats in de Pakuba lodge.

   Dag 4 Murchisons Falls (incl. gamedrive  en boottocht over de Nijl)
   Een vroege ochtend gamedrive in dit bijzondere wildpark. Tijdens deze wildrit gaat u op zoek naar de vele dieren (waaronder veel verschillende vogelsoorten) die hier leven. U heeft kans om leeuwen, olifanten, giraffen en misschien zelfs luipaarden te spotten. Tegen lunchtijd gaat u, in overleg met uw gids, terug naar de lodge of juist in het park genieten van een picknicklunch. Na de lunch gaat u
   's middags een leuke boottocht  maken. Hierbij heeft u niet alleen een geweldig uitzicht over de watervallen, ook zult u langs de kant van de rivier vele diersoorten zien. Naast diverse vogelsoorten, nijlpaarden en krokodillen komt het geregeld voor dat men olifanten, klein wild en zelfs katachtigen aan één van beide oevers ziet rondspeuren. Begin van de avond keert u terug in de lodge voor het diner en uw overnachting in de Pakuba lodge.

   Dag 5  Murchisons Falls – Hoima (ca. 3 uur)
   Na een vroeg ontbijt kunt u kiezen voor een extra gamedrive aan de andere kant van de rivier, of voor een boottocht richting Lake Albert. Dit is een prachtig meer waar de Nijl kort wordt onderbroken alvorens het verder stroomt richting Noord Afrika. Tijdens deze boottocht zult u opnieuw versteld staan van de vele watervogels en andere dieren die in dit gebied leven. Afhankelijk van uw ochtendprogramma kunt u samen met uw gids bepalen waar u uw lunch gaat genieten. Na de lunch reist u richting het zuiden en na een rit van ca. 3 uur arriveert u in Hoima. Een levendig stadje in het midden tussen Murchison Falls en Kibale National Park .De rest van de middag heeft u tijd om te relaxen in deze eenvoudige maar prima verzorgde lodge, waarna overnachting in de Hoima Cultural Lodge.

   Dag 6  Hoima - Kibale NP  (ca.6 uur )
   Na een vroeg ontbijt staat uw gids klaar en gaat u op weg naar Fort Portal, aankomst op tijd voor de lunch. Bij voldoende tijd zal de lunch in de volgende lodge plaatsvinden of gaat u heerlijk lunchen in dit levendige stadje. Nadat u bent ingecheckt in de lodge kunt u genieten van deze prachtige omgeving. Eventueel is er een mogelijkheid om samen met een lokale gids een korte wandeling rondom de lodge te maken (niet standaard inbegrepen en alleen voor de zeer fanatieke wandelliefhebbers). Diner en overnachting Kibale Guest Cottages.

   Dag 7  Kibale National Park
   Vroeg op! Vandaag staat er een chimpansees tracking op de planning! U gaat vandaag na een vroeg ontbijt op pad naar het Kibale Forest National Park, waar de grootste verscheidenheid en de hoogste concentratie van primaten in Oost-Afrika is vertegenwoordigd. De meest bekende van de 13 soorten is de chimpansee, een van de primaten die qua gedrag alsmede ook DNA profiel het dichtst bij de mens staat. Het is ook het gebied van andere (soms zeldzame) soorten, zoals  de I'Hoest, de zwarte/witte en de rode Colobus, Blue monkey, Grey cheeked mangabey, Red tailed monkey, Olive baviaan en anderen. De duur van de chimpansee tracking is afhankelijk van en wordt mede bepaald door de locatie van de chimps op dat moment. Voor de zekerheid adviseren wij om een picknick lunch mee te nemen.  Na afloop van uw spectaculaire tracking, waarbij u zult merken dat chimps over het algemeen zeer bewegelijk zullen zijn (goede conditie is dus wel een vereiste), keert u terug richting de lodge. Afhankelijk van de tijd en uw eigen energie is het mogelijk om nog een mooie wandeling naar een nabij gelegen dorp te maken. Hier kunt u samen met een lokale gids (niet standaard inbegrepen i.v.m. de tracking in de ochtend) de lokale gemeenschap bezoeken die grotendeels afhankelijk is van het nabij gelegen  Kibale Forest National Park.   Aan het einde van een indrukwekkende en memorabele dag keert u terug naar de lodge om te genieten van een heerlijk drankje met op de achtergrond de geluiden van de  Afrikaanse bush. Diner & overnachting in de Kibale Guest Cottages.

   * Het is mogelijk dat de chimptracking op verzoek van de lokale rangers en omwille van de dieren, de afstand en/of andere factoren niet in de ochtend maar in de middag plaats zal vinden. Uw gids brengt u de dag voor uw tracking  op de hoogte van het tijdstip dat u gaat vertrekken. Eventueel is het ook mogelijk om een tracking van een hele dag te maken. Voor mensen met een goede conditie raden we dit zelfs aan! Op deze manier kunt u namelijk de gehele dag genieten van deze bijzondere dieren en ziet u ook goed het verschil tussen de verschillende dagdelen en de daarbij horende activiteiten. Meerkosten ca. € 70,00 per persoon (afhankelijk van de wisselkoers). Wij raden aan om dit vooraf reeds te reserveren.

   Dag 8  Kibale -  Queen Elizabeth N.P. (ca. 4 uur )
   Na uw ontbijt vertrekt u aansluitend richting Queen Elizabeth National Park, waarbij u het mystieke Rwenzori gebergte zult volgen. Onderweg maken we uiteraard een stop op de evenaar  voor een bijzonder fotomoment. Eenmaal aangekomen nabij het wildpark heeft u goede kans om  olifanten, buffels, bushbucks, de Uganda Kob, antilopen en wrattenzwijnen te spotten. Tegen lunchtijd komen we aan in Kasenyi Safari Camp, een prachtige lodge met uitzicht over een klein zoutmeer. De lodge is ruim opgezet en de dieren lopen er vrij in en uit. Met name ‘s avonds wanneer het donker is  zullen de nijlpaarden rondom de safari tenten grazen. Na de lunch kunt u even heerlijk genieten van deze prachtige omgeving om vervolgens tegen 16.00 uur de omgeving te gaan verkennen op zoek naar de vele wilde dieren die in dit gebied leven. Tegen zonsondergang keert u weer terug naar de lodge voor het diner en overnachting in Kasenyi Safari Camp.

   Dag 9 Queen Elizabeth National Park

   Na een vroeg ontbijt start deze dag met een gamedrive; de ochtend is de beste tijd voor het spotten van de ‘big Cats’ de leeuw en luipaard, in actie. Daarnaast zult u ook op zoek gaan naar de vele andere dieren. Het wild blijft u verrassen. Aan het einde van de ochtend keert u weer terug in de lodge voor een heerlijke lunch ter plaatse (desgewenst is een picknick lunch in het park in overleg met de gids mogelijk). Na de lunch is het tijd om even te relaxen en vervolgens staat er later op de middag een boottocht op het Kazinga Channel op de planning. Dit is een 42km lang kanaal dat Lake Edward en Lake George verbindt. De boottrip gaat door een gebied met misschien wel de hoogste concentratie nijlpaarden van Uganda (op veilige afstand). Het biedt een uitstekend platform voor fotografie, om vogels en het rijke wildlife te observeren. Met meer dan 550 resident soorten vogels kan men dit een paradijs noemen voor vogelaars. Na afloop van de boottocht gaat u al wildspottend terug richting de lodge voor het diner en overnachting in Kasenyi Safari Camp.

   Dag 10 Queen Elizabeth – Ishasha gedeelte
   Na een rustig ontbijt is het tijd om al gamedrivend richting het zuiden van Queen Elisabeth te reizen. Onderweg zult u het landschap zien veranderen. Het meest noordelijke gedeelte zijn de open savanne vlaktes die al snel overgaan in het tropische regenwoud van het centrale gedeelte van het park. Onderweg spot u met een beetje geluk een van de vele primaten soorten die in dit gedeelte van Queen Elizabeth leven. Zelfs het zien van Chimpansees is een mogelijkheid, al is de kans heel klein. Tegen lunchtijd zult u arriveren in het zuidelijke gedeelte van het park, wat een mooie combinatie is tussen open vlaktes en de bijzondere bush gedeeltes waar de boomklimmende leeuwen leven. Nadat u bent ingecheckt in de Ishasha Lodge en genoten heeft van de lunch, gaat u op zoek naar deze beroemde leeuwen. Naast het zoeken van de boomklimmende leeuwen zal de gids ook op zoek gaan naar Topi’s, die nergens anders in Uganda leven. Verder zijn er nog talloze andere diersoorten die in dit gebied leven. Tip: vraag uw gids zeker ook naar de zeer bekende Hyena schuilplaats(een “den”) uit te kijken, deze ligt vlakbij de ingang van het park en is vrijwel altijd bewoond door een hyena familie met kleintjes. Tegen zonsondergang terug naar de lodge voor een heerlijk diner en overnachting op deze bijzondere locatie. Een leuke en gezellige lodge in een jungle achtige omgeving. U overnacht in keurig ingerichte cottages op houten vlonders. Diner en overnachting in de Ishasha Lodge.

   Dag 11  Queen Elizabeth Nat. Park - Bwindi Impenetrable National Park (+ 2 tot 5  uur )
   Na ontbijt start de dag met een korte ochtend gamedrive waarna in de loop van de ochtend  de reis wordt vervolgd naar het Bwindi Impenetrable Forest. U rijdt door het ‘Zwitserland van Afrika’ een berggebied dat bekend staat als de Kigezi Highlands met zijn terrasvormige heuvels en kronkelende wegen, naar het Bwindi Impenetrable National Park. Met de vulkanische activiteiten in dit gebied, is het landschap met haar grillige bergmassieven van een adembenemende schoonheid. U arriveert op tijd voor diner en overnachting in één van de leuke middenklasse lodges waar vandaan u de volgende ochtend op Gorilla tracking gaat! De exacte locatie en lodge waar u gaat verblijven is vooraf niet bekend. Dit krijgen we kort voor vertrek van de lokale wildlife autoriteiten te horen. Deze basiskampen zijn eenvoudig maar hebben een uitstekende ligging ten opzichte van het startpunt van uw gorilla tracking. Verder liggen deze kampen in en rondom Bwindi en hebben ze nagenoeg allemaal een fantastisch uitzicht over de mooie groene hellingen. Alle maaltijden tijdens uw verblijf in Bwindi zijn inbegrepen.

   Dag 12  Bwindi Impenetrable – gorilla tracking!!!
   Na een vroeg ontbijt gaat u naar het startpunt om te beginnen aan uw Gorilla Trekking in het Bwindi Impenetrable Forest. Na een uitgebreide uitleg, waarbij u tal van instructies krijgt, volgt ongetwijfeld de meest onvergetelijke ervaring van de gehele reis! Vergeet niet om uw regenkleding, lunchpakket en veel water mee te nemen. De tracking voert u over de prachtig begroeide, soms ietwat steile, heuvels van het Bwindi regenwoud. Zodra de gorilla’s gevonden zijn, zult u ongeveer een uur met deze prachtige dieren doorbrengen. U heeft dus tijd genoeg voor het maken van de mooiste foto’s (let er vooral op om uw flits uit te zetten). Nadat u een uur lang heeft kunnen genieten  keert  u terug richting het startpunt van uw tracking. Afhankelijk van uw vermoeidheid, want het kan een zware tocht zijn, en de tijd dat u terugkomt, bestaat de mogelijkheid na een korte rustpauze mee te gaan op een door een gids begeleide wandeling naar de Pygmeeën. Hier kunt u zien hoe ze van oudsher volgens traditie in de grotten leefden. Ook kunt u kennis maken met de lokale bevolking en de manier waarop zij leven van de  landbouw of het kweken van lokale kruiden en specerijen. Deze gebruiken zij bij de behandeling van verschillende ziekten. Mogelijk wordt er ook een culturele dans georganiseerd. Voor deze excursie worden geen kosten in rekening gebracht, maar men verwacht wel een kleine (lokale) bijdrage van ca. 10 – 25 USD per persoon voor de gemeenschap. Uiteraard kunt u na afloop van uw tracking er ook voor kiezen om deze excursie de volgende dag te doen en deze dag verder te gebruiken om heerlijk te relaxen in het kamp en na te genieten van de bijzondere ervaring met de gorilla’s! Overnachting in één van de basiskampen in Bwindi op basis van vol pension.

   Dag 13 Bwindi - Lake Bunyonyi (ca. 4 uur rijden)
   Na een rustig ontbijt gaat u dwars door de hooglanden  naar het sprookjesachtige Lake Bunyonyi. Mutanda , volgens velen het mooiste meer van Uganda. U verblijft deze dag in het prachtige en sprookjesachtige Lake Bunyonyi Eco Resort. Een prachtige lodge op één van de prachtige eilandjes aan dit fascinerende meer.  Naast een verfrissende duik is het ook mogelijk om heerlijk te ontspannen en na te genieten van uw prachtige reis tot nu toe. Tegen het einde van de middag, als de zon al iets is gezakt is heeft u een adembenemende zonsondergang (mits niet bewolkt!). Daarna kunt u genieten van een heerlijk diner  gevolgd door een overnachting in het Lake Bunyonyi Eco resort. 

   Dag 14 Lake Bunyonyi – Lake Mburo (ca. 4 uur)
   Vandaag staat Lake Mburo op het programma. Een mooi gebied bekend als zeer vogelrijk en vanwege de vele luipaarden die hier leven. Voor uw verblijf hebben we gekozen voor een overnachting in de Lake Mburo Safari lodge, een fijne lodge gelegen midden in de natuur.  Vanuit uw comfortabele en leuk ingerichte kamer hoort u de vele geluiden van de Afrikaanse bush. Nadat u bent ingecheckt volgt een heerlijke  lunch en aansluitend het middagprogramma dat u in overleg met de groep kunt bepalen. U kunt kiezen om op gamedrive te gaan of u maakt een boottocht op het meer (gelieve uw keuze vooraf aan te geven). Aan het einde van de middag keert u terug naar de lodge om uzelf op te frissen en aansluitend te genieten van een heerlijk diner. ’s Avonds, na het diner,  gaat u tijdens een avond gamedrive op zoek naar de vele dieren die voornamelijk in het donker tot leven komen, waaronder het luipaard! Na een spannende rit keert u terug naar de lodge voor overnachting in de Lake Mburo Safari lodge.

   Dag 15 en 16 Lake Mburo – Lake Victoria
   Na het ontbijt heeft u de mogelijkheid voor het maken van een allerlaatste gamedrive, of een prachtige wandeling door het park. We spreken tijdens het ontbijt in groepsverband af waar iedereen zin in heeft. Op deze manier heeft u nog één keer de mogelijkheid om tijdens deze bijzondere reis oog in oog te staan met het vele wild. Na het ochtendprogramma gaat u op weg richting uw laatste bestemming van deze reis, Lake Victoria. Dit enorme meer behoort tot de grootste meren ter wereld en ligt op de grens met Kenia, Tanzania en Uganda. Het meer is een voedingsbron voor vele mensen en heeft diverse prachtige en unieke locaties. In de loop van de middag arriveert u na een laatste afwisselende rit in het gezellige 2 Friends guesthouse in Entebbe. Hier verblijft u de komende twee nachten om even lekker bij te komen van een indrukwekkende lange reis door het mooie Uganda. Tijdens dit verblijf hebben we bewust geen activiteiten opgenomen zodat u heerlijk kunt ontspannen. Desgewenst kunt u optioneel uw verblijf hier verlengen, informeer naar de mogelijkheden. U verblijft beide nachten op basis van full board in het 2 Friends Guesthouse Entebbe.

   Dag 17 Entebbe – Amsterdam/Brussel
   U kunt nog de gehele dag genieten van deze mooie locatie, waarbij het ontbijt en lunch zijn inbegrepen. Afhankelijk van uw terugvlucht staat er in de loop van de middag een transfer terug naar het vliegveld op het programma. Nadat u afscheid heeft genomen van de gids en uw Nederlandse reisleiding, is het tijd om terug te vliegen naar Amsterdam/Brussel. U verlaat Uganda met een koffer vol nieuwe ervaringen, herinneringen en vanaf nu draagt u Uganda voor altijd in uw hart mee!

   Dag 18 Amsterdam/Brussel  
   Afhankelijk van uw terugvlucht arriveert u in de loop van deze dag in Amsterdam of Brussel.

   SAFARI NJEMA Swahili voor:      Goede reis !

   >> Bekijk hier de accommodatiemogelijkheden