Boteti rivier

Boteti rivier

De Boteti-rivier, ook Botletle-rivier of Botletli, is een natuurlijke waterloop in Botswana. Het vloeit voort uit de kern van de Okavango Delta door de Thamalakane-rivier in Maun. In het regenseizoen loost de Boteti op de Makgadikgadi-pannen. Hierdoor komt het gebied tot leven met seizoensgebonden activiteiten en een hoge biologische productiviteit. In het droge seizoen is de Boteti voornamelijk een belangrijk gebied voor dieren om samen te komen. De meeste seizoensgebonden vijvers en afwateringen geen water bevatten.

De Boteti stroomt naar het zuidoosten, uit het moeras van de Thamalakane-rivier bij Toteng. Vanuit hier gaat het in noordoostelijke richting. Vervolgens naar het oosten langs de dorpen Makalamabedi en Kwaraga.  Hier draait het naar het zuiden voorbij de dorpen Phukumakaku, Khumaga  Rakops en Xhuma. Het stroomt vervolgens langs het meer van Xau (of in een zeer nat jaar in en uit het meer van Xau) en gaat vervolgens oostwaarts langs het dorp Mopipi (Madista) de Ntwetwe Pan in.

De Boteti strekt zich uit van Ngamiland tot het belangrijkste Boteti-district, waar het wordt gebruikt om de Mopipi-dam te vullen. Dit is belangrijk voor de vele diamantmijnen in dat gebied, met name de diamantmijn van Orapa. De afleiding van de rivier heeft veroorzaakt dat veel bewoners niet voldoende zoet water hebben en bovendien konden ze niet langer genieten van de vissen en andere activiteiten in de rivier.