Central Kalahari

Central Kalahari

Central Kalahari Game Reserve is een uitgebreid nationaal park in de Kalahari woestijn van Botswana. Het Central Kalahari Game Reserve is in totaal 52.800 km2 en daarmee groter dan Denemarken en Zwitserland tezamen. Het is zelfs het tweede grootste wildpark ter wereld. Eeuwenoude rivierbeddingen, open grasvelden en zoutpannen domineren het landschap van het in 1961 opgerichte park.

Deception Valley is  de meest bekende plaats in het noordelijke deel. Het is vooral beroemd geworden door het boek ‘Cry of the Kalahari’. Het boek is geschreven door Mark en Delia Owens. Zij deden in deze regio onderzoek naar de bruine hyena. Tot eind jaren ’50 zwierven grote troepen gnoes over de vlaktes van dit park. Maar sinds het park wordt omheind door het Khuke Fence (1958) is dat voorbij. De gnoes trokken in de droge periodes van de Kalahari naar de Okavango Delta. Deze migratieroute werd door het hek voor het wild afgesloten.

Het Centraal Kalahari Game Reserve is een uitdaging voor safari’s. Tijdens de regenperiode van december tot april is er kans op het zien van grote kuddes dieren. De waterpannen lopen vol, evenals de rivieren in de valleien en de dieren trekken hier massaal naartoe om van het verse gras te eten. In de overige maanden van het jaar verspreidt het wild zich en is het moeilijk om dieren te spotten. De dieren komen nog altijd drinken bij de waterdrinkplaatsen, maar blijven er niet lang. Springbokken en gemsbokken kunnen bovendien dagenlang zonder water.

De begroeiing in dit deel van het park is het meest divers. Men vindt er zandduinen, vlaktes en verschillende type bomen. In het centrale deel vindt men vlak bushveld. Het  zuiden wordt gedomineerd door dichte mopanebomen. Centraal Kalahari Game Reserve biedt een ongekende ervaring. Het park is alleen met goed uitgeruste 4WD voertuig te berijden. Campings vormen de meest gebruikte overnachtingsplaats, maar hebben geen faciliteiten. U dient alles zelf mee te nemen.

Foto's