Chobe National Park

Chobe National Park

Het Chobe National Park is het eerste nationaal park van Botswana en ook het meest diverse en ongerept  park. Chobe National Park ligt in het noorden van Botswana, het is de op twee na grootste park van Botswana, na Central Kalahari Game Reserve en Gemsbok National Park. Het ligt naast rivier de Chobe. Het heeft één van de grootste concentraties wild van heel Afrika.

Wanneer u het Chobe National Park bezoekt, vergeet u nooit de eerste glimp van de oogverblindende, diepblauwe Chobe-rivier, die zich een weg baant door zandig terrein, kleine stadjes, weelderige uiterwaarden, dichte bossen met mopane bomen en eindeloze loofbossen. Het park is vernoemd naar deze majestueuze rivier die 10.700 km² van de noordelijke Kalahari-woestijn beschermt, wat zorgt voor de wildernis en een wilddichtheid die opmerkelijk is.

Beroemd om zijn enorme olifantenpopulaties, grote kuddes buffels en ongelooflijk vogelleven, zal Chobe National Park een eeuwige herinnering achterlaten.

Het meest toegankelijke deel van het park is de rivieroever van Chobe, hier vindt u ook de grootste concentratie wilde dieren. Voor een meer roofdierrijk gebied: ga naar Linyanti moeras of naar het afgelegen Savuti-gebied. Waar je ook gaat in dit park, er zijn veel ontmoetingen met dieren in het wild en heel Chobe voelt als een echte wildernis.

De oorspronkelijke bewoners van Chobe waren de Bosjesmannen, gevolgd door de Hambukushu, Bayei en Basubiya. In de jaren 1850 zagen locals ontdekkingsreiziger David Livingstone door het gebied trekken op weg naar de Victoria Falls (iets meer dan een uur rijden van Chobe National Park), en enkele jagers op groot wild die op zoek waren naar trofeeën en ivoor. Gelukkig werd het gebied voor alle flora en fauna van dit unieke land voor het eerst beschermd als wildreservaat in 1961 en in 1968 uitgeroepen tot nationaal park.

Tot op de dag van vandaag blijft de hoeveelheid wilde dieren uitzonderlijk. Je zult gedwongen worden vaak te stoppen omdat er dieren voorbij komen. Het matigen van het aantal bezoekers aan het park zorgt ervoor dat het niet ‘te druk’ aanvoelt, wat bijdraagt ​​aan de exclusieve Chobe safari-ervaring. Je kunt er zowel overnachten in lodges als kamperen. Een hele ervaring is het kamperen in het park, de kampen zijn niet omheind en staan open voor de dieren die er vrij rondlopen. Wanneer u Chobe National Park wilt bezoeken moet u dit wel ruim van tevoren reserveren omdat het park veel bezoekers trekt en omdat ze het aantal bezoekers beperken.

Wanneer je dicht bij de Chobe-rivier bent, zul je een breed scala aan weelderige groene struiken en bomen opmerken. Verder weg van de waterbronnen worden de struiken dikker en stekeliger, met een paar open gebieden. Chobe bestaat uit veel verschillende kleinere ecosystemen, elk met zijn eigen sfeer, verschillende vegetatie en dierenpopulatie.

Je kunt het wild van Chobe overal in het park tegenkomen. Wanneer het droge seizoen begint, zoeken grote kuddes olifanten en buffels de permanente wateren van de rivieren Chobe en Linyanti. Dit kunnen er duizenden van hen zijn, die soms helemaal uit het nationale park Hwange van Zimbabwe komen.

Het hele jaar door bestaat het grote wild van Chobe uit zebra’s, impala’s, bavianen, blauwe gnoes, kudu’s, giraffen, wrattenzwijnen en vervet-apen. Leeuwen en de gevlekte hyena komen veel voor; samen zijn ze de dominante roofdieren. Het rivierfront is de hotspot om nijlpaarden, krokodillen en de ietwat vreemde, leguaan (de op een na langste hagedis van Afrika) te zien.

En, hoewel minder gezien, zwerven de ongelooflijke cheetah, luipaard en de zeldzame wilde hond van Afrika regelmatig door het Chobe-gebied.

Als je veel geluk hebt, zie je misschien de zelden geziene, witte neushoorn. Opnieuw in 2001 in Botswana geïntroduceerd en ze verspreiden zich geleidelijk.

Sommige Chobe-safarilodges bieden nachtritten aan op hun eigen terrein; een zeer spannende en bijzondere ervaring. ‘S Nachts duiken er allerlei nachtdieren op, zoals bushbabies (schattige donzige dieren met grote ogen), Afrikaanse wilde katten en honingdassen.

Daarnaast kunt u ook tijdens een boottocht de vele dieren in en rondom het water spotten.

Chobe National Park heeft met meer dan 450 vogelsoorten er is dus een overweldigende vogelleven.

Spot ijsvogels, een hoge dichtheid aan visarenden en Afrikaanse schuimspanen. Blijf uitkijken naar bijeneters, hamerkops en draadstaartzwaluwen. Ook op de grenzen van de eilanden en de uiterwaarden van Chobe zijn: ooievaars, ganzen, reigers en vele, vele plevieren. Ongewoon, maar zeker de moeite waard om te zoeken zijn de rufous bellied en white-back nachtreigers, met hun lange snavels en elegante kuif.

Het rivierbos is de ideale broedplaats voor enkele van de grotere roofvogels in Botswana.

Mogelijke activiteiten:

  • Gamedrives
  • Bushwalk
  • Meerdaagse safari expedities met gids
  • Dagtocht Victoria Watervallen

 

 

Foto's