Kruger Nationaal Park eo

Kruger Nationaal Park eo

Het Kruger National Park beslaat bijna twee miljoen hectare land en is een van de must-visit-bestemmingen in Zuid-Afrika. Het is belangrijk op te merken dat het enorme park verschillende omgevingen bevat, elk met een unieke opeenhoping van fauna en flora. Het plannen van een reis in ‘het Krugerpark’ is essentieel, omdat het onmogelijk is om grote afstanden af te leggen. Een algemene kaart geeft voldoende informatie om een weloverwogen beslissing te nemen over waar te verblijven en welke dieren men kan spotten. Het park is de thuisbasis van de Big Five.

Het Kruger Park bestaat uit twee delen. Het grootste deel van het park is in handen van de overheid en daarnaast zijn er nog verschillende privé reservaten. De privé reservaten samen noemen ze in zijn geheel het Greater Kruger. Deze reservaten zijn direct verbonden met het Kruger Park en de dieren kunnen dan ook vrij lopen tussen het Kruger en het Greater Kruger. In de reservaten vindt men meestal de luxe lodges maar er zijn zeker ook betaalbare accommodaties te vinden. In het Kruger Park zal opvallen dat de lodges van de overheid iets meer back to basic zijn.

Men kan grofweg drie verschillende safari’s maken in het Kruger Park. Voor de echte avonturiers is er de Bush Walk waarbij men met een gids door het Kruger Park gaat wandelen. En ja, er is een kans om leeuwen of andere gevaarlijke dieren tegen te komen. De gidsen weten precies wat ze wel en niet kunnen doen. De meeste mensen kiezen voor een self drive of georganiseerde safari. Het is heel bijzonder om de eerste dag met eigen auto rond te rijden. De dieren trekken zich niets aan van de auto’s en daardoor kan men echt oog in oog staan met bijvoorbeeld leeuwen, olifanten of giraffen. Bij een georganiseerde safari is het voordeel dat men wat hoger zit in een jeep en natuurlijk weet de gids van alles te vertellen over de dieren. Beide een hele bijzondere ervaring!

Ook in de omgeving van het Kruger Nationaal Park is er voldoende te zien en te doen. De omgeving is er prachtig en zeker de moeite om te ontdekken.
Pilgrims Rest
Een oud mijnwerkers dorp in de provincie Mpumalanga waar het lijkt alsof de tijd heeft stil gestaan. Vroeger was het een plek waar goud gezocht (en gevonden!) werd. Na de goudkoorts werd het dorp verlaten. Vandaag de dag is het een Nationaal Monument. De gebouwen zijn allemaal nog in oude staat. Zo staan er oude woningen, mijnkarretjes en een oud benzinestation. Pilgrims Rest ligt zo’n 35 kilometer ten noorden van Sabie. Tip: Rij vanuit Johannesburg in zo’n 4 uur naar Pilgrims Rest en overnacht er een nachtje in het authentieke Royal Hotel en rijd de volgende dag door naar het Kruger.
De Panoramaroute
Één van de beroemdste en mooiste autoroutes van Zuid-Afrika is de Panorama route. Deze route volgt grotendeels de Blyde River Canyon, een kloof van zo’n 30 kilometer. Onderweg kun je genieten van spectaculaire uitzichten bij onder andere God’s Window en de drie rondavels. Ook de Bourke Luck Potholes zijn vanwege de unieke natuur een echte must see. Dit is zonder twijfel de meest spectaculaire route van Zuid-Afrika en is een aanrader voor natuurliefhebbers. De Panoramaroute is gemakkelijk in een dag te bezoeken vanuit Sabie en Graskop.

Foto's