Kalahari

Namibië
Botswana
Zuid-Afrika
Zambia

Mogelijke activiteiten:


Kalahari

Kalahari is een woord uit het Tswana en betekent de grote dorst. Het is een zeer gevarieerd gebied van ongeveer 970.000 km2. Naast zandwoestijn omvat het ook grote stukken steppe en savanne. Het gebied ligt in de landen Botswana, Namibië, Zimbabwe, Angola, Zambia  en Zuid-Afrika. Hoewel er over het algemeen naar wordt verwezen als een woestijn is het dat eigenlijk niet. Dit aangezien er meer regen valt dan in een echte woestijn. Tussen de 125 – 250 mm per jaar. De temperatuur kan er schommelen tussen de 45° Celsius in de zomer tot wel –15° in koudere nachten in de winter.

De zandduinen van Kalahari, waarvan sommige zich uitstrekken in westelijke richting tot de Namib-woestijn, vormen de grootste doorlopende zandvlakte op aarde. Dat komt omdat hoewel de Sahara woestijn over het algemeen groter is, zandduinen slechts ongeveer 15% van het gebied uitmaken.

In het nattere noorden en oosten bestaan ​​open bossen, voornamelijk bestaande uit een soort acacia die bekend staat als de kameeldoorn. Kameeldoorn, endemisch voor de Kalahari, is een cruciaal onderdeel van het woestijnecosysteem en produceert voedingsstoffen die andere planten aanmoedigen om rond de basis te groeien en dieren schaduw bieden.

Dieren die zich hebben aangepast aan de extreem droge omstandigheden in de Kalahari om vele dagen zonder water te overleven of om water uit planten te verkrijgen zijn stokstaartjes; gemsbok, bavianen, een groot lid van de antilope-familie; sociale wevers, een soort vogel; en de Kalahari-leeuw. Talloze andere vogels en zoogdieren gebruiken de woestijn, maar de meeste vogels zijn trekvogels en trekken alleen de Kalahari in als er voldoende water aanwezig is.

 

Foto's