Kgalagadi Transfrontier Park

Botswana
Zuid-Afrika

Mogelijke activiteiten:


Kgalagadi Transfrontier Park

Kgalagadi Transfrontier Park is een groot natuurreservaat in zuidelijk Afrika. Het park ligt op de grens tussen Zuid-Afrika en Botswana.:Het Kgalagadi Transfrontier Park is het eerste vredespark van Afrika. In 2000 ging het officieel samen met het Kalahari Gemsbok National Park in Zuid-Afrika en het Gemsbok National Park in Botswana of ook bekend als Mabuasehube. Het is nu bijna 40.000 vierkante kilometer groot, bijna twee keer zo groot als het Kruger National Park. Ongeveer driekwart van het park ligt in Botswana en een kwart in Zuid-Afrika. Kgalagadi betekent plaats van dorst. Het is één van de grootste beschermde gebieden ter wereld. Het Kgalagadi Transfrontier-park ligt in het grote met zand gevulde bekken in het zuidelijk deel van de Kalahari woestijn. Het beslaat bijna een derde van het gebied en vormt misschien wel het grootste zandveld gebied ter wereld. De kleur van het zand kan variëren van geelbruin tot rood.

Het gebied bestaat  uit rode zandduinen, schaarse begroeiing, weinig bomen en droge rivierbeddingen van de rivieren Nossob en Auob.  Men zegt dat de rivieren slechts ongeveer eenmaal per eeuw stromen. Water stroomt echter ondergronds en daarom kan er gras en bomen groeien in de rivierbeddingen. Na een grote hevige regenbui beginnen deze rivieren te stromen.

De jaarlijkse regenval valt tussen januari en april. De hitte kan in de zomer overdag hoger zijn dan   40 ° C terwijl de nachten extreem koud kunnen zijn.

Het dorre, woestijnlandschap van het Kgalagadi Transfrontier Park lijkt op het eerste gezicht bescheiden. Dat is totdat een leeuw met zwarte manen door het niet-omheinde kamp loopt, of een luipaard en haar welpen in de schaduw van uw voertuig voor het bekijken van wild liggen. Stille avonden worden besteed aan sterren kijken en luisteren naar de geluiden van de wilde dieren.

Dieren die binnen dit gebied leven zijn o.a. antilopen, olifanten, bavianen, leeuwen, cheeta, hyena’s, luipaard

Kgalagadi kan worden beschouwd als een toevluchtsoord voor vogelaars, vooral wanneer ze geïnteresseerd zijn in roofvogels.

Het gebied leent zich uitstekend voor fotografie.

De Kgalagadi waren een van de eerste mensen die de noordelijke Kalahari binnendrongen en leefden samen met de oorspronkelijke Khoe sprekende inwoners. De Kgalagadi gaven de naam aan dit gebied.

 

Foto's