Korstmossen

Namibië

Mogelijke activiteiten:


Korstmossen

Tijdens het rijden naar de Messum karater kunt u de korstmosvelden echter niet over het hoofd zien. Meer dan 18.000 soorten korstmossen zijn wereldwijd geteld en Namibië herbergt er minstens 100 verschillende soorten van. Deze worden gevonden van de kust van Namib, de grindvlaktes van de woestijn tot aan het Waterberg-plateau in centraal Namibië.

Wetenschappers verwonderen zich over de samenstelling van korstmossen. In plaats van planten zijn het schimmels die met algen of blauwwier leven en soms zo sterk met elkaar verbonden zijn dat ze niet zonder elkaar kunnen leven.

Mensen en voertuigen vormen de grootste bedreiging voor de korstmossen. Je hoeft maar één keer over de korstmossen te rijden om ze volledig te vernietigen. Omdat hun groeisnelheid buitengewoon traag is, slechts ongeveer 1 mm per jaar, duurt het minstens 100 jaar voordat ze opnieuw groeien. Korstmosvelden spelen bovendien een belangrijke rol bij het stabiliseren van de bovenste laag van de bodem, waardoor het ecosysteem in de Namib woestijn wordt versterkt.

Als u korstmosvelden tegenkomt, moet u de weg niet verlaten. Bekijk ze eens goed van dichtbij. Wanneer ze vochtig zijn ontvouwen zij zich doordat ze het water opnemen. Ze voelen hierdoor zacht en leerachtig aan. Vooral als de korstmossen hun prachtige kleuren vertonen, moet u ze van dichterbij bekijken, dus neem een ​​vergrootglas mee. Wanneer de lucht te droog is, giet er een beetje water over en dan zie je de korstmossen tot leven komen.

Foto's