NamibRand Nature Reserve

NamibRand Nature Reserve

Het NamibRand Nature Reserve is een privé natuurreservaat in het zuidwesten van Namibië in de Namib-woestijn. Het NamibRand natuurreservaat heeft een oppervlakte van meer dan 2150 km2, ongeveer de helft van België.  Het reservaat wordt bepaald door het opvallende Nubib-gebergte in het oosten. Het deelt 100 km van zijn grens in het westen met het belangrijkste Namib-Naukluft National Park. Het natuurreservaat heeft een grote verscheidenheid aan woestijnlandschappen. Gebieden met enorme rode zandduinen tot begroeide duinvalleien en zand- en grindvlaktes onderbroken door bergketens en inselberg. Inselberg of eilandberg is een geïsoleerde rotsheuvel of kleine berg die plotseling oprijst uit een vlak gebied. Het is een bijzonder spectaculair woestijngebied.

Het uitgestrekte reservaat is de thuisbasis van de gemsbok, springbok, kudu, Hartmann’s en Burchell’s zebra, giraf, klipspringer, steenbok en hartebeest.  Er zijn ook rode hartebeest te vinden in het reservaat en blesbok, die zijn geïntroduceerd uit Zuid-Afrika. Bezoekers kunnen met een beetje geluk ook een luipaard, gevlekte en bruine hyena, jakhals met zwarte rug, bat-eared en Cape fox, caracal of een van de cheeta’s zien die hier zijn geïntroduceerd als onderdeel van een natuurbeschermingsprogramma.

Er zijn meer dan 150 vogelsoorten geïdentificeerd in het reservaat waaronder de massieve, maar bedreigde Lappet-faced gier met zijn spanwijdte van 3 meter. De duinleeuwerik die alleen in Namibië voorkomt is vaak te zien doordat het op en neer springt op de zandduinen. Deze vogel leeft uitsluitend in het droogste deel van het land ​​en overleeft met het beetje vocht op voornamelijk zaden en insecten.

Naast de indrukwekkende grotere vogels en zoogdieren in het reservaat zijn er veel fascinerende kleinere wezens. Velen hebben unieke aanpassingen om te overleven in de droge, woestijnachtige omgeving. Bijvoorbeeld de dansende witte dame spin, wielspin en de ‘zijwaartse’ adder.

Foto's