Tsodilo Hills

Tsodilo Hills

Tsodilo Hills is een zeldzame en unieke plek met een mysterieuze sfeer. Het woord Tsodilo is afgeleid van het Hambukushu. De letterlijke vertaling is puur. Er wordt aangenomen dat dit de locatie is van de, door Bosjesmannen, gemaakte rotsschilderingen. Sommige schilderingen dateren van rond 800 tot 1300 na Christus. De duizenden rotsschilderingen zijn te vinden door verschillende paden te volgen die naar meer dan 350 locaties leiden. De Tsodilo-heuvels bestaan uit vier grote stukken rots die onverwachts uit de droge uitgestrektheid van de woestijn zijn ontstaan. De Bosjesmannen verwezen de grotere rots naar de ‘mannelijke’. De kleinere als de ‘vrouwelijke’ en de kleinste was het ‘kind’. Volgens legendes was de vierde heuvel de eerste vrouw van de mannelijke heuvel, die hij verliet voor een jongere vrouw.

De Bosjesmannen geloven dat de heuvels een rustplaats zijn voor de geesten van de overledenen. Hun goden wonen in grotten van de Vrouwelijke Heuvel. Vanuit hier regeren ze de wereld.  De meest heilige plaats ligt vlakbij de top van de Male Hill. Ze geloven ook dat deze goden ongeluk en pech zullen veroorzaken als iemand jaagt of dood veroorzaakt in de buurt van de heuvels.

De Tsodilo Gecko is een kleine, nachtelijke gekko met bruine en gele strepen en is zeer uniek in de Tsodilo-heuvels.  Afgezien van kudu, de steenbok en de Duiker, is er niet veel wild in dit gebied al hoewel er wel vaak luipaardsporen in de heuvels te vinden zijn, worden de roofdieren zelf zelden gezien.Vogels kijken in Tsodilo Hills kan redelijk zijn als je wat tijd in het gebied doorbrengt, omdat de meeste vogels zich in het gemengde bos bevinden, verder weg van de heuvels. Geelsnavelkoekvogels, grijze louries en Melba-vinken zijn enkele van de meest voorkomende soorten.

 

Foto's