Victoria Watervallen

Botswana
Zambia

Mogelijke activiteiten:


Victoria Watervallen

Victoria Falls is een van de grootste attracties in Afrika en een van de meest spectaculaire watervallen ter wereld. De Victoria Falls zijn de breedste watervallen van Afrika. Zij vormen een watergordijn van 1708 meter breed en 100 meter hoog en hebben een maximale valhoogte van 128 meter. Per minuut valt er 500 miljoen liter water over de rotswand. Ze zijn gelegen aan de Zambezi rivier, de vierde grootste rivier van Afrika,  op de grens tussen Zambia en Zimbabwe.

Het geluid van de Victoria Falls is al van verre te horen net zoals de spray en mist van het vallende water  al van ver kunt zien. De lokale stammen noemen  dan ook de waterval “Mosi-oa-Tunya” de rook die dondert’

Livingstone, Schotse missionaris en ontdekkingsreiziger, was de eerste Europeaan die Afrika van zuid naar noord doorkruiste en deze ontzagwekkende waterval in 1855 ontdekte. Hij noemde de waterval  naar koningin Victoria. Eeuwenlang hadden lokale Afrikaanse stammen een sacrale angst van de waterval.

 

De waterval werd nauwelijks bezocht door mensen tot 1905, toen een spoorweg naar Bulawayo werd gebouwd. Sindsdien werd Victoria Falls al snel populair tot het einde van de Britse koloniale overheersing. Eind jaren zestig begon het aantal toeristen te dalen door de guerrillastrijd in Zimbabwe. Nadat Zimbabwe onafhankelijk was geworden en in de regio relatief rustig was, begon Victoria Falls een nieuwe golf van toerisme aan te trekken.

Eind 1990 bezochten jaarlijks bijna 300.000 mensen de watervallen. In 1989 werden de Victoria Falls door de UNESCO tot werelderfgoed verklaard.

Het waterniveau varieert het hele jaar door; het is op zijn hoogtepunt in april, aan het einde van het regenseizoen en het is op zijn laagste niveau in oktober en begin november.

Interessant is dat tijdens het droge seizoen het waterniveau in de Zambezi-rivier sterk daalt en het mogelijk wordt om door sommige delen van de waterval te lopen. Gedurende de rest van het jaar is Victoria Falls echter een brullende machine die iedereen met zijn kracht treft.

Het vormt een natuurlijke grens tussen Zambia en Zimbabwe en vanuit beide landen kunnen de watervallen bekeken worden, hoewel Zimbabwe misschien wel de beste uitzichten biedt.

Victoria Falls ligt ook in de nabijheid van het noorden van Botswana, waar u het Chobe National Park.

Aan beide zijden van Victoria Falls zijn ook nationale parken. In Zambia heb je het Lower Zambezi National Park en de Zimbabwaanse kant biedt het Mana Pools National Park.

Beide nationale parken bieden een scala aan geweldige, op avontuur gebaseerde activiteiten.

Wandelsafari’s in de bush met professionele gidsen, 4×4 begeleide game drives (Mana Pools is het enige park in Afrika waar je uit je safarivoertuig mag stappen, maar dat raden we niet aan), Kano-avonturen (het zien van olifanten, buffels, crocs en nijlpaarden vanaf de rivier is een ongelooflijke ervaring), Wildwater raften, Tiger vissen.

In Victoria Falls zelf krijg je de gelegenheid om te bungeejumping vanuit Shearwater Falls (111 meter), wildwatervaren, de stad te verkennen en meer te weten te komen over de lokale cultuur, dineren en vlucht over de watervallen.

Mogelijke activiteiten:

  • Zwemmen
  • Raften
  • Kanoën
  • Vissen
  • Aanschouw de watervallen vanuit een helikopter
  • Wandelingen

 

 

Foto's