Zuid Namibië

Namibië

Mogelijke activiteiten:


Zuid Namibië

Het zuiden van Namibië is zeer dunbevolkt. Hier leven vooral de Nama, nabestaanden van de Khoi Khoi en Khoi San. Het leven in het zuiden van Namibië kan hard en genadeloos zijn.  Er valt weinig regen in dit gebied. Hierdoor zijn mensen, dieren en planten vooral bezig om voldoende water te verzamelen om te kunnen leven.

Wanneer het goed regent verandert het land voor even in een weldadig tapijt aan bloemen. Maar dat gebeurt alleen in een jaar dat er voldoende regen valt. De regenval is echter in de meeste jaren heel weinig of zelfs helemaal niet. Langdurige periodes van droogte komen in dit woestijngebied regelmatig voor. Daarnaast kan de temperatuur, vooral in de vallei rondom de Oranjerivier, makkelijk tot boven de 40 graden stijgen. Feitelijk komen in Zuid-Namibië vier verschillende woestijntype samen: Kalahari, Nama Karoo, Succulent Karoo en Namib.

Kokerbomen bijvoorbeeld, zijn in staat om het water op te slaan en kunnen daarmee wel 400 jaar oud worden. Ook de euphorbia candelabra (naboom) komt voor in het zuiden van Namibië. Het wild wat hier voorkomt zijn:zebra, kudu, klipspringer en gemsbok en zij hebben zich goed aangepast aan de moeilijke omstandigheden. Eekhoorns en dassies komen hier veel voor. In de streek komen ongeveer 61 vogelsoorten voor, het vogelleven is dan ook minder uitbundig dan in waterrijke gebieden.

De leefomstandigheden voor dieren worden richting de Kalahari beter, zeker in het noordelijke deel van de Kalahari (Centraal Namibië).

Foto's