Bezienswaardigheden in Namibië

Van Zuid-Afrika rijden we door naar een nieuw land; Namibië. Gelegen aan de kust van de Atlantische oceaan en tussen Zuid-Afrika, Angola en Botswana in ligt dit bijzondere land. Namibië staat bekend om haar rode duinen, eindeloze vlaktes, ongerepte natuur en vriendelijke bevolking. Namibië is vanwege haar oogverblindende schoonheid dan ook enorm in trek onder fotografen.

Langzaam zullen we van het zuiden van Namibië naar het noorden rijden om uiteindelijk de grens bij Botswana over te steken. Dit land is dan ook zeer geschikt om zelfstandig te bereizen. Met een goede 4×4 met zogenoemde pop-up roof kunt u van campsite naar campsite gaan, dit is met name voor de echte avonturier een geweldige ervaring. Wilt u echter in iets meer comfort reizen zijn er uiteraard ook leuke lodges te bezoeken!

Goed, laten we eens kijken wat we tegen komen als we vanaf Zuid Afrika de grens oversteken. Het eerste gebied wat we tegenkomen dat wij u niet willen onthouden is Fish River Canyon.

Fish River Canyon. Na de Amerikaanse Grand Canyon is de Fish River Canyon de langste kloof ter wereld. Over een lengte van 160 kilometer heeft de visrivier de afgelopen tienduizend jaar een kronkelend ravijn uitgesleten. Vanaf Hikers viewpoint krijg je een glimp over dit enorme natuur spektakel. Mocht dit nou niet genoeg zijn, dan bestaat er de mogelijkheid een wandeling in deze (snikhete) kloof van maar liefst 5 dagen te maken. Wel is een goede conditie hiervoor benodigd! Met een naam als Hell’s Corner zou u wellicht niet verwachten dat deze plek populair is, niets is echter minder waar, er is een wachtlijst van enkele maanden om deze hike te mogen doen!

Keetmanshoop. Keetmanshoop fungeert als belangrijke verkeersader vanwaar u zowel door kunt rijden naar Windhoek en/of Luderitz. Als u hier echter toch bent, vergeet dan niet een kijkje te nemen bij onder andere de Tuin der Goden. Een gebied dat vol ligt met bizarre rotsblokken, ook wel reuzen speelplaats genoemd. In het nabijgelegen bos zijn er de eigenzinnige kokerbomen te vinden. Deze fotogenieke bomen zijn ook te bewonderen tijdens een fossielentour die hier tevens worden gehouden.

Luderitz. Zoals eerder al aangegeven bestaat er de mogelijkheid een “uitstapje” te maken naar Luderitz voordat u verder rijdt in Noordelijke richting naar Windhoek. Luderitz was ooit het centrum van de diamanten industrie maar nadat de mijnen volledig zijn uitgeput is deze plek veranderd in een waar spookstadje. Mede om deze reden trekt deze stad vele fotografen, echter kun je hier ook de nodige wildlife spotten. Vanuit de haven trekken er dagelijks excursieboten op uit om de walvissen, pinguïns, robben en dolfijnen te spotten die leven in de Atlantische oceaan.

Windhoek. Mocht u nou niet komen vanaf Zuid-Afrika kunt u vliegen op Windhoek welke tevens de hoofdstad van Namibië is. Deze stad heeft gemiddeld zo een 230.000 inwoners en net als Zuid-Afrika een apartheidsgeschiedenis. Een aantal bezienswaardigheden die u hier kunt bezoeken zijn bijvoorbeeld de Katutura Township, Christus Kirche of één van de drieëndertig meteorieten.

Vanuit Windhoek in Namibië reizen we verder naar het westen

De vorige keer namen we u mee op reis vanaf Zuid-Afrika waarna we de grens van Namibië zijn overgestoken en na wat leuke plaatsen te hebben bezocht zijn we geëindigd in Windhoek. Vanaf daar pikken we nu de draad weer op. Windhoek is een perfect startpunt om verscheidene mooie plekken in Namibië te gaan ontdekken. Daar waar we de vorige keer voornamelijk het zuidelijk gedeelte van Namibië hebben aangedaan zullen we nu meer het centrale en westelijke gedeelte gaan ontdekken.

Namib Naukluft National Park

Ten westen van Windhoek en tevens aan de kust, ligt Namib Naukluft National Park. Volledig afgesloten van de “buiten wereld”, zo kan het aanvoelen in dit enorme woestijn gebied. Namib betekent namelijk ook “plaats waar niets is”. Nu is dit niet helemaal waar, naast de enorme zandduinen is er zeker genoeg te zien in dit prachtige gebied. We zullen er een aantal benoemen;

Sossusvlei. Een gebied wat vele fotografen aantrekt. Met name tijdens zonsopkomst en/of ondergang wordt dit enorme duingebied fantastisch verlicht. Ook kunt u er struisvogels en vele antilopen tegenkomen.

Duin 45. De hoogste duin is het niet maar het uitzicht van bovenaf liegt er niet om. Deze duin is de enige welke beklommen kan worden in Namibië. Wees echter goed voorbereid want ook al is deze duin “slechts” 105 meter hoog, het mulle zand maakt de klim zeker tot een uitdaging. Neem dus voldoende bescherming voor de zon mee en vergeet uiteraard uw water niet!

Sesriem Canyon. Een zandstenen canyon van ongeveer 1 kilometer lang, behoorlijk smal maar tot wel 40 meter diep. Volledig uitgeslepen door de Tsauchap rivier. Meestal staat de kloof droog, wat maakt dat u er doorheen kunt wandelen.

Swakopmund

Na alle duinen en droge gebieden is Swakopmund een fijne afwisseling. In dit gebied ontmoeten de woestijn en de Atlantische Oceaan elkaar. Dit stadje met Duits gevulde sferen heeft genoeg te bieden en trekt dan ook veel Namibiërs zelf aan. Zo kunt u er goed shoppen en is een bezoek aan Walvisbaai met haar vele flamingo’s en het met pelsrobben gevulde Cape cross goed mogelijk! Ook kunt u in Swakopmund leuke activiteiten als zeekajakken en sandboarden ondernemen. Diverse excursie aanbieders bieden mooie boottochten aan met een catamaran waarbij u op zoek gaat naar walvissen, zeeschildpadden en dolfijnen!

Etosha National Park

Deze enorme zoutpan en omliggende natuurpark behoort tot het grootste wildpark van Namibië en is één van de beste plekken ter wereld om de “Big 5” te spotten. Dit met name vanwege de enorme uitgestrekte open vlaktes wat het makkelijker maakt de vele dieren te zien. De beste tijd om deze dieren te spotten is met zonsopgang en zonsondergang. Overdag is het vaak te warm en zoeken de dieren schuiling.

In dit park zijn meerdere kampen waar men kan overnachten; Olifantsrus, Namutoni, Halali en Okaukuejo zijn er enkele van. Alle kampen zijn voorzien van accommodaties, kampeerplekken en een winkel om de nodige boodschappen te kunnen halen.

De beste reistijd om Etosha National Park te bezoeken is van oktober tot half december evenals half maart tot half april. Rond beide periodes is de regenval beperkt, de temperatuur aangenaam te noemen en is het buiten de vakantietijd.

Nadat we Etosha hebben bezocht komen we langzaam in het noorden van Namibië waar we de volgende keer weer verder reizen. Plekken als onder andere Damaraland en Epupafalls komen aan bod maar voor nu kunt u nog even wegdromen bij eindeloze rode zandvlaktes van centraal Namibië.

Bezienswaardigheden in het noordelijke gedeelte van Namibië

De vorige keer hebben we centraal Namibië onder de loep genomen. Plaatsen als Namib Naukluft National Park, Swakopmund en Etosha National Park hebben we goed besproken. Wellicht begint het al een beetje te kriebelen om deze mooie plaatsen zelf te gaan bezoeken? Mocht u nou nog steeds niet overtuigd zijn bespreken we in dit laatste deel de highlights van het noordelijk gedeelte van Namibië.

Damaraland

In het gebied ten noorden van Swakopmund tot en met Etosha ligt Damaraland. Dit is het leefgebied van de Damara en de Himba stammen maar ook de bijzondere woestijn olifant en zwarte neushoorn zijn hier te vinden. Dit gebied kent verscheidene hoogtepunten waarvan de Twyfelfontein één van de bekendste is.

Twyfelfontein is een prachtige vallei met grillige, roodbruine rotsformaties. Een waanzinnig gezicht, maar de echte publiekstrekkers zijn de honderden prehistorische rotstekeningen, gemaakt in grotten en ravijnen.

Organ pipes is een rotsformatie die u bij Twyfelfontein gaat tegenkomen. Deze vier meter hoge rotswand is een prachtig voorbeeld van wat de natuur in de loop der eeuwen kan maken: een kloof van zo’n 100 meter met talloze zeshoekige pijlers in de kleuren oranje, bruin en geel. De bijzondere vormen zijn ontstaan na een vulkaanuitbarsting en hebben van een afstandje wel iets weg van een orgel, vandaar de naam.

Himba stam is vanwege het bijzondere uiterlijk één van de meest bekendste traditionele stammen in Afrika. Om zich tegen de zon te beschermen smeren zij zich namelijk in met een mengsel van geitenvet en oker wat ze een rood kleurige huidskleur geeft. De vrouwen hebben meerdere vlechten in het haar, weinig kleding aan en hangen vol met eigen gemaakte sieraden. De Himba’s zijn een semi-nomadisch volk, met name de mannen zijn continue met het vee op pad en de vrouwen blijven achter in het dorp om daar voor de kinderen en overige werkzaamheden te zorgen. Kortom een bijzondere ervaring om deze stam te mogen ontmoeten!

Epupa Falls

Op de grens van Namibië en Angola ligt Epupa Falls. Vanaf 60 meter hoog klettert het water hier naar beneden welke verspreid is over een lengte van ongeveer 1,5 kilometer. In het westelijke deel van Kaokoland, gelegen in de Kuene rivier liggen deze watervallen. Deze ligging is bijzonder te noemen, dit omdat Kaokoland zeer droog is, dit gecombineerd met enorme hoeveelheden aan water is het contrast dan ook enorm. De Kuene rivier wordt hierdoor het hele jaar van water voorzien wat maakt dat dit ook weer de nodige dieren aantrekt.

Khaudum National Park

Verborgen in het noord oosten tegen de grens van Botswana ligt het Khaudum National Park. Een plek die maar weinig wordt bezocht en waar niet te licht over gedacht moet worden mocht u hem willen bezoeken. Het wordt namelijk ook wel de “vergeten wildernis” van Namibië genoemd. De paden zullen een beetje als een shock komen voor degene die van de gebaande paden houden, hier komen namelijk meer olifanten dan toeristen voor. Beschikking over een 4×4 voertuig is dan ook noodzakelijk!

Behalve olifanten zijn hier ook wilde honden, 320 soorten vogels en de zeldzame Sabelantilope te vinden. Overnachting kan plaatsvinden in één van de primitieve kampen die hier zijn opgezet. Geen van de kampen zijn overigens omheind dus ’s nachts kunt u bezoek verwachten van hyena’s, leeuwen en overig wild. Dus als u van een uitdaging en avontuur houdt is deze bijzondere plek er één die u enorm zal bevallen!

En met deze bijzondere plek eindigt dan toch echt onze reis in Namibië. Uiteraard is er nog veel meer mogelijk dan wat wij in deze driedelige hebben besproken. Echter heeft u zo wel een idee kunnen krijgen wat er allemaal mogelijk is en wat er allemaal te zien is. Kortom; Namibië, een uniek land in Afrika wat zeker de moeite waard is om te ontdekken!