Blog droomreis Zuidelijk Afrika van Wies en Leon deel 2

Inmiddels zijn we al ruim twee weken op reis. We sluiten nu dag 18 af. Na onze vorige blog zijn we nog een dagje gaan wijnen in Franschhoek (aanrader om het wijntrammetje te nemen) en hebben we de kust achter ons gelaten. We zijn nog wel langs Betty’s Bay gegaan om de pinguïns daar te bewonderen. Onze volgende stop is Paternoster waar we dolfijnen in de branding zien spelen. Van de maritieme big 5 hebben we er dan 4 gezien (alleen Jaws hebben we gemist).

Vervolgens trekken we omhoog via Elandsberg, Platbakkies Farm Retreat ( nabij Garies) naar Kamieskroon. In al deze gebieden, die onderdeel zijn van het zogenaamde Namaqualand, genieten we van de vele bloemen tijdens de voorjaarsbloei. De nachten zijn nog ijskoud. Op deze plaatsen (met name bij Platbakkies) spotten we ook weer wild en met name Oryx. Ook maken we kennis met de manier waarop Zuid Afrikanen elkaar helpen. We hebben namelijk een lekke band en we worden (gelukkig maar) door iedereen geholpen. Enkele dagen later overkomt ons dat nogmaals.

Hierna gaan we voor het eerst echt op safari en game drives doen. Eerst in Augrabies Falls National Park en daarna in het Kgalagadi Transfontier Park waar we in 2 verschillende accommodaties verblijven. Het zelf een game drive doen vinden we erg opwindend en avontuurlijk. Soms zie je een uur helemaal niets en zo zie je erg veel. We houden alles bij wat we spotten. De avonden worden gespendeerd om te proberen te identificeren welke dieren we gezien hebben. Met name voor wat betreft de vogels valt dat niet mee en is het een hele sport. We hebben inmiddels ook maar de meest uitgebreide vogelgids gekocht in het Afrikaans namelijk Voëls van Suider-Afrika uitgave 5. We hebben inmiddels een waslijst aan dieren gezien (echt geweldig). De giraf, leeuw, luipaard, cheeta, blauwe wildebeest, klip springers, bruine hyena, hartenbeest enzovoort.

We leren al game drivend dat iedereen, die daarmee bezig, is zich gedraagt als een grote gezellige groep waarmee je onderling zaken uit wisselt. Als ergens auto’s staan en mensen met verrekijkers en fotocamera’s uit het raam hangen dan weet je dat er wat te zien valt. Ook is het niet ongebruikelijk om aan tegenliggers of auto’s die je passeert te vragen of er nog bijzonderheden zijn. Als een erg groot voordeel van het zelf doen van een game drive ervaren wij dat je overal net zo lang kunt blijven staan als dat je zelf wilt. En dan kun je de leukste dingen meemaken. Zo passeerden wij wat mensen die zeiden dat ze een cheeta hadden gezien die vanuit de rivierbedding de gravelweg was overgestoken waar lage begroeiing was. Ergens zo’n 200 meter verder aan de linkerkant zou deze zich verscholen houden. Daar stonden al wat meer auto’s en wij gingen er tussen staan. Verrekijkers erbij en maar speuren. Na enige tijd stopte iemand en die zei dat ze de cheeta hadden gespot onder een boom zo’n 100 meter in dat veld. Auto naar achteren en weer kijken en ja hoor daar zagen we haar. Voor haar op zo’n 150 meter stond een grote groep struisvogels die zich af en toe een metertje verplaatste. Wij besloten te blijven kijken en ons geduld werd beloond! Een uurtje later liepen de struisvogels steeds verder in haar richting en begonnen haar op een tiental meters te passeren. Toen sloeg ze toe. De struisvogels stoven alle kanten op en zij koos haar prooi uit en besprong die van achteren. Het gevecht met deze zeer grote prooi duurde enkele minuten waarbij de cheeta zich vastgreep en werd meegesleurd. Pas daarna ging de struisvogel definitief neer. Wat een belevenis, wat een adrenaline…….ongelooflijk.

Voeg een dergelijk avontuur bij het op 10 meter spotten van leeuwen, een leeuw die zich tegoed doet aan een hartenbeest en je voelt je een fortuinlijk mens dat je dat allemaal mag meemaken. Doe dan ondertussen nog even een begeleidde game drive en dan leer je ook nog dat Oryx op de botten van karkassen kouwen. In het dierenrijk gaat niets verloren.

 

Binnenkort delen we wat we in Namibië gaan meemaken. Tot dan.