Droomreis Zuidelijk Afrika van Wies en Leon.

Welkom bij onze blog waarvan we hopen dat je er met net zoveel plezier inspiratie uit opdoet, als dat wij ervan genieten.

Onze reis is gestart op 6 september 2023 en zal tot 15 december duren. Van deze 101 dagen zullen we er 99 in het prachtige Zuidelijk deel van Afrika vertoeven.

Maar dit was niet de start van ons avontuur. Die was al voor Corona. Voor inspiratie waren wij naar de vakantie beurs in Utrecht getogen. Ons plan was namelijk om langere reizen tot zo’n 3 maanden te gaan maken. Daarvoor zagen wij meerdere opties, waarvan Afrika een wel hele grote wens was. Onze reis in 2004 naar Zuid Afrika was namelijk een groot avontuur, dat beslist naar meer smaakte.

Op deze vakantiebeurs stonden vele specialisten inclusief aanbieders voor Afrika. Zo kwamen we ook in gesprek met AV Tours & Safaris. Een boeiend gesprek ontstond nadat wij vertelden van onze plannen en wensen. Er werd direct een specialist bij ons aan tafel geschoven die beschikte over een enorme lokale kennis en een aanstekelijk enthousiasme. Dat was Hannes Bezuidenhout, een Zuid Afrikaan die alles weet van game drives, routes, verblijfplaatsen enzovoorts. Die vertelde ons dat datgene wat wij wilden doen zijn ultieme droom was, namelijk drie maanden door het zuiden van Afrika trekken. Hij was zo enthousiast dat hij vroeg of hij alstublieft een voorstel mocht maken. Een lang verhaal kort: het voorstel dat wij van AV ontvingen voldeed aan al onze wensen en nog veel meer.

Maar ja, toen kwam Corona en ook onze plannen verdwenen uit zicht. Begin 2023 hebben we echter weer contact gezocht om de haalbaarheid opnieuw te bezien. En op 6 september zijn we dus vertrokken vanuit Brussel naar Kaapstad. Daar stond een bakbeest van een 4 bij 4 dubbel cabine auto op ons en onze bagage te wachten. Vandaar zijn we direct doorgereden richting Gansbaai om in onze eerste 6 dagen daar te relaxen en acclimatiseren. Zo begin september wordt je meteen weer vrolijk van het vroege voorjaar. Overal staat de brem in bloei en wilde bloemen kleuren verder het landschap.

Hoofddoel van onze eerste week is vooral walvissen spotten. We vallen met onze neus in de boter want 2023 is een topjaar. Het lijkt er volgens de lokale deskundigen op dat we op een geboortepiek zitten die zich zowat om de 3 tot 4 jaar voor komt. Er zijn er tot nu toe al meer dan 1.000 gespot in de baai rondom Hermanus en Gansbaai. Als wij een dagje in Hermanus gaan spotten wordt het een topdag. We kunnen de auto kwijt naast het stadscentrum en spotten er op los. Met heel veel jumpers krijgen we een dag vol onvergetelijke momenten. We filmen en fotograferen er op los. Voor een jumper moet je alert zijn, want die springen al op voordat je het in de gaten hebt. Al snel leren we dat ze meestal 3 maal achtereen uit het water springen. Giganten, vooral als je bedenkt dat het meestal de jonkies zijn die springen. We wisselen het spotten af met het bezoeken van enkele van de vele art galerieën en een terrasje dat beneden onderaan de rotsen zit.

Verder bezoeken we de lokale zaterdag markt in Hermanus waar het super gezellig is. Tijdens ons bezoek aan Agulas National Park spotten we aardig wat vogels waaronder de geelbek wouw, struisvogels en Stanleys Kraanvogel en we zien zelfs een Caracal. Op het strand aldaar bevinden we ons op het meest Zuidelijke punt van Zuid Afrika waar de Indische en Atlantische Oceaan elkaar ontmoeten.

Wordt vervolgt…..