Blog 8 Wies en Leon droomreis Zuidelijk Afrika
De is de laatste blog van onze droomreis die 101 dagen in beslag heeft genomen. Ja aan alle mooie ervaringen komt een eind, maar dat geldt zeker niet voor de herinneringen. We willen in deze blog vooral een hoop conclusies, ervaringen en overwegingen delen. Ook beantwoorden we enkele vragen die tijdens onze reis vaak aan ons gesteld werden.
De droomreis die wij wilden maken is inderdaad die droomreis geworden waarbij, zoals altijd, uiteraard dingen niet altijd verliepen zoals we hadden verwacht.
We hebben tijdens deze reis 3 landen uitvoerig bezocht namelijk Zuid Afrika, Namibië en Botswana. Daarnaast hebben we één of enkele dagen gespendeerd in Zambia, eSwatini en Lesotho. De meeste mensen die wij ontmoet hebben beperken zich tot Zuid Afrika. De vraag die ze meestal stellen is of het in de andere landen net zo veilig is als daar? In Nederland, zo is ook onze ervaring, word je vaak geconfronteerd met opmerkingen over het onveilig zijn van Zuid Afrika. Wij hebben daar niets van gemerkt. Dit land is niet gevaarlijker of ongevaarlijker dan Nederland. Je moet gewoon je gezond verstand gebruiken. In een enkel dorp moet je niet met je ramen open rijden en dat werd ons ook vriendelijk verteld door de politie toen we dat toch deden. We hebben ons nergens onveilig gevoeld. Het klopt wel dat de helse drukte die in veel Zuid Afrikaanse dorpen heerst onprettig voelt, maar dat wordt vooral veroorzaakt door het feit dat wij daar niet aan gewend zijn. In Namibië en Botswana hebben wij ons nog veel veiliger gevoeld. Het is er erg dun bevolkt.
Als je de 3 landen vergelijkt, dan is Zuid Afrika veruit het meest ontwikkeld. Daarna Botswana en bij Namibië heb je het gevoel dat je erg ver terug gaat in de tijd. Dat geldt overigens nog meer voor het koninkrijk Lesotho. Daar waan je je in het boeren landschap van begin 1900. Ossen trekken er de ploeg nog voort en in de hoofdstad was niets dat op een winkelcentrum leek zoals wij dat kennen.
Van alles wat wij wilden doen was game driving wel het belangrijkste. In dat opzicht zijn er grote verschillen tussen de drie landen en dat geldt ook voor de infra structuur. Zo zijn er weinig asfaltwegen in Namibië. De meeste wegen bestaan daar uit gravel. Wij hebben er 6 lekke banden gehad en dat is veel. Het voordeel is echter wel dat vrijwel iedere lodge banden kan maken en dat kost nagenoeg niets. In alle drie de landen kun je trouwens prima zelf rijden. Kies dan overigens altijd voor een vierwiel aangedreven auto. Dat vergroot enorm de mogelijkheden om je te verplaatsen in de verschillende wild parken. Je kunt dan veel meer gravelwegen nemen. Kies er ook voor om een volledige verzekering voor je auto af te sluiten. Je kunt hier vrij gemakkelijk schade rijden zonder dat je er wat aan kunt doen. Zo kwamen wij een stel tegen dat een flinke deuk had opgelopen (in hun auto uiteraard) doordat een losliggende tak onder de band tegen de wiel kap van de auto was geslagen. Wij hebben wat dat betreft die pech niet gehad.
Terug naar de game driving. In Zuid Afrika bestaat het overgrote deel van het land uit landbouw of bosbouw (boom kwekerijen). De parken zijner afgeschermd. Buiten deze parken kom je er vooral bavianen en wat klein wild tegen. Zo niet in Namibië en Botswana. Daar kom je ook buiten de parken regelmatig groot wild zoals olifanten of giraffen tegen, tenminste als je geluk hebt. In alle landen kom je overigens overal en compleet onverwacht schapen, geiten, koeien, ezels, paarden en honden tegen. Maar ook fietsers en vooral voetgangers (wij noemden ze weglopers) kom je op alle wegen tegen. Ook waar de maximum snelheid 120 kilometer per uur is. Dat zorgt soms voor spannende momenten. Botswana en vooral Namibië zijn ruw en nog veel meer onontdekt. Je komt er ook veel minder andere toeristen tegen. Wij vonden die landen qua wild beleving nog net wat meer avontuurlijk.
Souvenirs kopen is in Afrika een ervaring apart. De meeste verkopers bieden hetzelfde aan. Soms heb je het geluk dat je iets aparts aan treft. Dan moet je je slag slaan en over het algemeen kun je prima en erg veel afdingen. Soms vragen ze ook belachelijke prijzen en dan moet je gewoon weglopen. Een belangrijke tactiek bij hun verkoop is om iets in je handen te duwen dat ze vervolgens niet terug aan pakken. Op zich best slim van ze. Zet het dan gewoon op de grond. Het loont ook de moeite om je te oriënteren op wat lokale specialiteiten. Zo kwamen wij terecht bij een glasblazerij in Eswatini waar we erg fraaie objecten (tegen een vaste prijs) konden kopen.
We kunnen iedereen ook zeker aanbevelen om gebruik te maken van de app Polarsteps. Voor wie deze gratis app nog niet kent een korte uitleg. De app volgt je geografische bewegingen, legt de temperatuur vast en je locatie. Je maakt zelf (wij deden dat meestal dagelijks) een reisverslag wat je openbaar of privé (alleen toegankelijk voor mensen die je hebt uitgenodigd) kunt zetten. Wij hebben dat tijdens onze reis privé gehouden zodat niet iedereen weet waar we zijn. Je vrienden en familie kunnen er reacties plaatsen en vooral meegenieten van je belevenissen. Behalve je verhalen kun je foto’s en filmpjes plaatsen. Naast het enthousiast delen van je reisverhalen is het met name erg leuk om op deze manier je herinneringen te bouwen doordat je ze vast legt. Vaak weet je na een aantal weken al niet meer wat je waar gedaan en gezien hebt en dit is een uitstekend geheugensteuntje.
Zouden we wat veranderen als we alles konden overdoen? Ja natuurlijk! Wij hebben van onszelf ontdekt dat we ondertussen toch wat meer op luxe qua verblijfplaatsen gesteld zijn geraakt dan we zelf hadden ingeschat. Soms was het net wat te basic voor ons wat dan meestal gepaard (kan) gaan met veel kleine kruipers waar we niet echte fans van zijn. Kortom we zouden, achteraf gezien, kiezen voor gemiddeld wat luxere accommodaties.
We hebben ons ook afgevraagd wat onze favoriete belevenissen en ontmoetingen met dieren waren. Dat waren er uiteindelijk erg veel. De natuur, zowel qua landschap, flora en fauna, is in dit deel van de wereld prachtig om te zien. Er is er nog zoveel, wat wij niet kennen, dat ongerept is. De ontmoetingen met dieren waren ons hoofddoel hierbij en daar hebben we erg van genoten. Het eerste kippenvel moment was dat we getuige waren van hoe een jachtluipaard oftewel cheeta een struisvogel overmeesterde. Een gevecht dat adembenemend was. Verder zijn we fan van het luipaard. Dit dier is de absolute meester in de sluiptechniek. Zeer behoedzaam en uiterst lastig om te spotten. Ze kunnen letterlijk in de achtergrond opgaan. We hebben er maar liefst 7 verschillende gezien, waarvan 2 zelfs op hetzelfde moment. Namelijk een moeder en dochter die de strijd met elkaar aangingen over het territorium. Die strijd was vooral verbaal omdat luipaarden willen voorkomen dat ze in een strijd gewond raken. Dat zou namelijk resulteren in een zekere dood.
Ook een moeder hyena met twee pups die aan het zogen en daarna aan het rond dartelen waren was geweldig om te zien. Voor eenzelfde fascinatie zorgde een leeuwin die haar pasgeboren welpen aan het zogen was in de bosjes op 2 meter naast ons. We hebben ze, door het dikke gebladerte, slechts vaag gezien, maar de geluiden waren om nooit te vergeten.
De olifanten bleven boeien ook nadat we er al duizenden gezien hadden. Hoogtepunt daarbij was een familie die slurf aan staart (ja, zoals in de tekenfilms) de rivier over staken tussen twee landen. Zonder de rest tekort te doen waren dit toch wel de absolute hoogtepunten, maar we hebben ook geleerd dat het kijken naar dieren ons nooit ging vervelen. We hebben geen last gehad van “nu hebben we het wel gezien” en we hebben bovendien veel vogels leren kennen. We hebben zelfs lokaal een vogelboek over alle vogels in Zuidelijk Afrika gekocht en dankbaar gebruik gemaakt van naslag werken om dieren te identificeren. Ook hulpmiddelen als Google lens helpen daarbij.
Dit was ons laatste blog van deze reis die we op 16 december 2023 hebben afgesloten. Mochten jullie over deze of een andere blog vragen hebben stel ze dan gerust. Ik weet zeker dat AV-Tours&Safaris ze graag zal beantwoorden of aan ons zal doorspelen, zoals ze ons tijdens onze reis continue met raad en daad terzijde hebben gestaan. Mocht je onze avonturen in groot detail willen nalezen om nog meer inspiratie op te doen stuur dan een volgverzoek voor de Polarsteps app van Leon van Dorst uit Bergen op Zoom. Wij gaan nagenieten en snel nadenken over onze volgende reisplannen.