Blog 7 Wies en Leon Zuidelijk Afrika

We zijn inmiddels al 90 dagen onderweg en hebben nog een kleine 2 weken te gaan. Het lijkt alsof de tijd steeds sneller vliegt. In deze blog gaan we het eens over iets geheel anders hebben, namelijk goede doelen. Ook die zijn er in dit deel van de wereld erg veel en je kunt er met beperkte middelen erg veel bereiken.

Al enige tijd geleden hadden wij besloten om wat geld te besteden aan goede doelen. Dit hadden we ook bij AV Tours kenbaar gemaakt en die hebben een aantal suggesties aangedragen voor projecten waar we aandacht aan zouden kunnen besteden.

Dat klinkt wat gemakkelijker dan het in de praktijk blijkt te zijn. Zo waren wij geïnteresseerd om te kijken bij rehabilitatie centra voor dieren oftewel dierenopvang, maar dan van wilde dieren. Wij  waren enthousiast bij Moholoholo wat het oudste en grootste dierenopvang centrum in Botswana is. Het is moeilijk om je te verdiepen in de lokale problematiek. De aanpak van dit soort centra kan vaak niet optimaal zijn vanwege de wetgeving waarmee ze vanuit de overheid geconfronteerd worden. In de praktijk komt het erop neer dat ze vooral (en terecht) aandacht besteden aan het voorlichten van schooljeugd. Het meest effectieve programma dat ze daartoe hadden ontwikkeld was namelijk voorlichting met behulp van cheeta’s. Met deze dieren gingen ze naar scholen. De kinderen die kregen dan vragen zoals “wat denken jullie dat het snelste dier op het land is”. Ze dachten een hond of kippen en hoorden dan van de prestaties van de cheeta. De aanwezigheid van deze dieren maakte erg veel indruk. Stress testen bij deze dieren wezen uit dat deze dieren gedurende de voorlichting (omdat ze door mensen waren opgevoed) volkomen relaxed bleven. Deze campagne was jarenlang uiterst succesvol waarbij er nooit iets is misgegaan voor wat betreft de veiligheid. Enkele jaren geleden is hier vanuit de overheid helaas een verbod op gekomen. Graag hadden wij een dergelijk project willen steunen, maar helaas is dat niet dus niet meer mogelijk.

Basisprobleem is echter dat de straffen op stroperij in Botswana laag zijn. Kortom, voorlichting van schooljeugd is erg belangrijk. De bevolking moet het belang van een goede wildstand begrijpen. Het is namelijk erg goed voor de economie en voor alle banen die met de toeristen sector samen hangen.

De lage straffen voor stroperij in combinatie met de hoge opbrengst van deze illegale praktijken zijn een reëel gevaar voor de wildstand. Als je bedenkt dat de hoorn van een neushoorn per gram meer waard is dan goud, dan illustreert dit het probleem duidelijk. Dat maakt iedere vorm van stroperij voor de lokale bevolking erg aantrekkelijk.

We leren dat bij voorbeeld corona desastreus is geweest voor de herintroductie van neushoorns, zoals in de Okavanga Delta. Die zijn in die periode allemaal ten prooi gevallen aan stropers die in die periode nagenoeg vrij spel hadden.

Op een van de plaatsen waar we verbleven waren we geïnteresseerd in de speciale programma’s die ze daar voor de herintroductie van diverse wilde dieren hadden. We zouden bij aankomst daarover uitvoerig informatie krijgen. Dat bleek te bestaan uit de mededeling dat alle donaties welkom waren. Nadat we hadden doorgevraagd werd vooral gezegd dat ieder bedrag welkom was en dat een gids ons later uitgebreid zou informeren. Dat gebeurde dus niet en daarom zijn wij afgehaakt. Uiteraard hebben we nog wel wat drank gekocht waarbij het overgrote deel van de opbrengst naar de herintroductie van de neushoorn gaat. Een soort drank voor de neushoorn project. Maar een wezenlijke bijdrage leveren we hiermee niet, hooguit houden we hier een gezellige avond aan over.

Een ander project wat we bezocht hebben betreft een kinderweeshuis. Noah’s Ark Childeren’s Home in Tzaneen Zuid Afrika. Dit is een project dat al zo’n 20 jaar wordt geleid door een van origine Frans echtpaar. Ze vangen baby’s op die te vondeling zijn gelegd, die ongewenst zijn of van verslaafde ouders. Ze bieden de kinderen een thuis, een familie, een opleiding en een stabiele sociale omgeving. Ieder kind komt binnen als baby en sommige leven er al bijna 20 jaar. Ze beschikken over alle NGO papieren. Inmiddels hebben ze 54 kinderen en zijn ze aan het uitbreiden met twee extra babykamers en een extra voorraadkamer. Hierdoor kunnen ze verder groeien want ze krijgen dagelijks nieuwe vondelingen aangeboden. De omstandigheden van menige vondeling zijn echt tranen trekkend. We worden uitgebreid ontvangen en rondgeleid. De aanpak die ze hebben wordt met ons gedeeld en we zijn erg onder de indruk. De kinderen worden namelijk alle vaardigheden bijgebracht die ze in het dagelijkse leven nodig hebben. Zo krijgen ze scholing, zakgeld waarmee ze eigen kleding kunnen kopen, zwemles en allerlei sport activiteiten. Ook wordt er geprobeerd om kinderen te laten adopteren of terug te laten keren naar hun ouders. Dat laatste kan uiteraard alleen als die bekend zijn, wat vaak niet het geval is, en de omstandigheden veranderd zijn. Voor ieder kind wordt naar een passende oplossing gezocht. Zo is er een jongen die tegen de 20 jaar is en het kind is van een aan alcohol verslaafde moeder. Hij heeft daardoor het geestelijke vermogen van een zesjarige. Hij is begeleid om werkzaamheden in en rondom de boerderij te doen, waarbij hij een aantal eigen taken en verantwoordelijkheden heeft. Het belangrijkste dat alle kinderen hier leren is dat ze een toekomst hebben en kunnen dromen en ambities mogen hebben.

Vooraf aan ons bezoek hebben we vernomen op welke manier wij bij zouden kunnen dragen van kleinere tot grotere mogelijkheden. Daarbij mag je bedenken dat je in Afrika met relatief bescheiden bedragen grootse dingen kunt doen. Wij besluiten uiteindelijk dat we de gehele inrichting van de nieuwe baby kamers en de voorraadkamer zullen financieren. Het gaat dan om bedjes, matrassen, linnengoed, gordijnen, rails, meubeltjes, voorraadkasten et cetera. We zijn erg blij dat we dit doel gevonden hebben en zijn zeker van plan om ze verder te volgen en wellicht te steunen op een of andere manier.

Naast een fantastisch vakantieland, waarvan we erg genieten, biedt dit ons ook de gelegenheid om op bescheiden schaal iets terug te bieden aan dit fantastische land.