Observeren, leren en genieten.

Blog 5 en we zijn inmiddels over de helft van onze reis….snik, snik…dus tijd om wat ervaringen te delen.

Bij aanvang van onze reis zeiden velen tegen ons “zijn jullie niet te oud, om met zijn tweeën op reis te gaan Wies en Leon, zonder reisbegeleiding ter plaatse?”. We zijn respectievelijk 64 en 65 jaar, maar met veel jongere geesten hoor. Inmiddels weten we dat we zeker niet te oud hiervoor zijn. We zien veel, ook jongere mensen, georganiseerd rond trekken, maar ook nog veel oudere mensen alleen van lodge naar logde rond gaan. Ook zien we dat sommige mensen met vrienden gezamenlijk een reis ondernemen. Als je met elkaar praat hierover dan valt het je op dat iedere vorm waarvoor je kiest zijn voor- en nadelen heeft. Het is dus vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur waarvoor je kiest. Naarmate je korter gaat is het groepsverband een betere methode omdat je dan continue omgeven bent door specialisten. Dan ben je zekerder dat je veel gaat zien. Heb je meer tijd dan is individueel zeker een aantrekkelijk alternatief omdat je veel tijd hebt om langer dingen die je ziet te observeren en bij voorbeeld een volle dag achter elkaar een game drive kunt doen. Bij de ingang van de parken vertellen ze je duidelijk waar je wel en niet kunt rijden en waar 4 bij 4 laag een noodzakelijke schakeling is voor je auto. Zonder een stoere 4 bij 4 is een eigen game drive in veel parken en op vele wegen daarbinnen niet echt mogelijk/verantwoord.

We zijn nu in ons vierde land. We kwamen achtereenvolgens in Zuid Afrika, Namibië, Zimbabwe en zitten nu in Botswana (hierna nog de andere zijde van Zuid Afrika en enkele dagen in Eswatini (Swaziland). Het valt wel op dat er grote verschillen zijn in de toeristen per land. In Zuid Afrika kwamen we alle nationaliteiten tegen inclusief veel Zuid Afrikanen zelf. Het is van de bezochte landen veruit het meest ontwikkeld. In iedere stad of dorp heb je wel een of meerdere goede restaurants. In Namibië en op het platte land van Botswana is dat niet het geval. Je bent daar qua eten meer aangewezen op jezelf (self catering) of de lodges. Ieder dorp heeft wel zijn eigen restaurants en vooral veel bars, maar in de praktijk is dat veelal een hutje met wat golfplaten of grasbedekking en vrolijke kleuren zoals knalgeel of azuurblauw. Niet bepaald het soort café waar je heen wilt tenzij je een gezonde alcoholverslaving hebt. Over Zimbabwe kunnen we kort zijn aangezien we alleen in en uit gereisd zijn in 2 dagen om de Victoria watervallen te bezoeken. De lokale valuta is minder waard dan behangpapier en in Victoria Falls wordt alles in dollars betaald. Het is er erg duur en je kunt beter ook dollars meenemen. Euro’s is een alternatief, maar nadelig omdat ze die berekenen op 1 tegen 1 verhouding met US dollars. De watervallen zijn echter, ook als er weinig wateraanvoer is zoals nu, spectaculair. Gezien de armoede moet je de opdringerigheid van de straatverkoper maar voor lief nemen.

Terug naar Namibië: daar zijn erg veel Duitse en Franse toeristen die vanuit Windhoek als luchthaven rond reizen. Eenmaal in Botswana en ook Victoria Falls in Zimbabwe merk je dat er plots veel Amerikanen zijn. Dat merk je ook in de prijzen. Een helikopter vlucht van 15 minuten kost al gauw $ 230 tot $360 per persoon. Amerikanen die vaak hun budget in één week besteden zijn daarop ingesteld……wij zuinige Nederlanders niet echt. Het is dus zeker de moeite waard om je in dit opzicht goed voor te bereiden op waaraan je je geld wilt spenderen en prioriteiten daarin te stellen. Het aanbod en de prijzen worden hier erg beïnvloed door de portemonnee van de nationaliteit van de aanwezige toerist.

In ons geval zijn we erg tevreden met een combinatie georganiseerd door AV Tours waarbij wij alles zelfstandig kunnen ondernemen en op geselecteerde plaatsen gebruik maken van lokaal georganiseerde game drives. Wij hebben extra genoten van enkele boottochten waarbij je toch weer ander wild ziet vanuit het perspectief van het water, waar alle dieren van afhankelijk zijn. Voor nijlpaarden, maar ook voor kolonies bijeneters is dit erg spectaculair. En als je net als wij geluk hebt…….dan zie je een kudde olifanten slurf aan staart aan slurf de rivier oversteken.

Reizen op leeftijd heeft ook zijn voordelen: In Swakopmund krijg je op donderdag 10% extra korting als je 65+ bent en op veel plaatsen helpen ze je erg vlot met het sjouwen van je bagage.

Andere kleine observaties zijn:

Tank als je kunt en ga er niet vanuit dat de benzinestations die Google maps of Maps.me aangeeft operationeel zijn. Wij hebben ons ook vergist. In een lodge kunnen ze je, indien echt nodig, wel voorzien van enkele liters diesel om je volgende plaats te bereiken.

Zorg dat je thuisfront eventueel zaken voor je kan oppakken. Zo heeft onze telefoon provider in Nederland ten onrechte (is al bevestigd) erg veel in rekening gebracht terwijl we op een lokale data bundel zitten. Onze zoon heeft dat voor ons opgelost.

Zorg voor lokale sim kaarten met data bundels. Voor Zuid Afrika (en die werkt ook in Botswana) kun je dat in Nederland regelen. Die moet je na 1 maand wel weer opwaarderen. Daar helpt thuishulp hiervoor ook prima. In Namibië moet je die ter plaatse regelen (18GB voor ongeveer € 18,- die 1 maand geldig is). Let op dat je je je pincodes van die nummers goed opschrijft!

Een goede ondersteuning vanuit je gespecialiseerde reisbureau is in deze landen onontbeerlijk. Of het nu gaat om het oplossen van je luchtvaartmaatschappij die ermee stopt (Air Belgium in ons geval), ondersteuning met lekke banden (7 tot heden, maar inmiddels lachen we erom), het regelen van een beurt voor de auto of het beantwoorden van vragen: een ondersteuning van specialisten is in dit deel van de wereld onmisbaar. Echter van nog meer toegevoegde waarde zijn de tips van AV Tours waar we zelf game drives kunnen doen, waar we gebruik moeten maken van lokale specialisten en waar we extra zaken kunnen overwegen afhankelijk van de omstandigheden tijdens onze reis. Naast de ondersteuning vanuit Nederland heeft AV-Tours ook lokale ondersteuning georganiseerd, waardoor we optimaal ontzorgt worden. We gebruiken hiervoor vooral een app groep die prima functioneert.